Ratkaisu Jätkäsaaren ruuhkiin

Helsinki suunnittelee aukovansa Jätkäsaaren liikennesumppua massiivisella rekkarampilla – Asukkaat raivostuivat (HS 11.12.2019).

Jottei kenellekään jäisi epäselväksi mistä kenkä puristaa, vastaus löytyy Hesarin jutusta:

”Helsingin Satama on investoinut uuteen Länsiterminaaliin 115 miljoonaa euroa. Varustamot taas ovat sijoittaneet uusiin aluksiin: Tallink Silja 480 miljoonaa euroa ja Eckerö Line 110 miljoonaa euroa.”

Näiden investointien kannattavuus on perustunut sille oletukselle, että sekä rekoista että matkustajista tulee tasaista tuloa sekä satamalle että varustamoille. Jos kyseiset laivat ajettaisiin Vuosaaren sataman kautta, eivät matkustajat sinne (tai sieltä) saakka jaksaisi vaeltaa.

Tätä vasten olisi kelju päätös kieltää rekat Jätkäsaaresta kokonaan. Rampit ja tunnelit ovat taas siitä ikäviä investointeja, sillä ne huolehtivat siitä että kyseisen kaupunginosan läpi ajetaan rekoilla vielä vuosikymmeniä. Tämän lisäksi ne toki maksavat mansikoita.

Tulevaisuuden kannalta kaikkein olennaisinta on, että seuraavat reitillä liikkuvat alukset suunnitellaan niin, että Jätkäsaari ei ruuhkaudu (ts. niihin ei tule rekkoja, ja henkilöautojakin vain vähän). Tämä voidaan päättää tässä ja nyt, ja asettaa esim. ramppitoteutuksen ehdoksi, ja rampin voi tarvittaessa purkaa tulevaisuudessa.

Mutta ramppiakaan ei välttämättä tarvita – voisimme tehdä myös niin, että nostaisimme rekkojen satamamaksuja sille tasolle, että luokkaa puolet rekoista päätyisi Vuosaareen Jätkäsaaren sijaan. Jotta tämä ei kaataisi varustamojen taloutta, voimme subventoida niitä kerätyistä satamaksuista.

Jonkinlainen hintalappu tästäkin veronmaksajille mahdollisesti tulisi, mutta kaupungin virkamiehet voivat exceleissään pyörittää tuleeko tämä keino halvemmaksi kuin rampin rakentaminen ja purkaminen.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu