Sosiaaliturvauudistus: 18-22 vuotiaille pitää synnyttää kannustimet työllistyä tai opiskella

Suomi yrittää rakentaa ihmisen kannalta selkeämmän ja toimivamman sosiaaliturvan – 7 vuoden urakan aloittavat kaikki puolueet yhdessä, jotta tästä ei tulisi sote (Yle 14.2.2020)

Sosiaaliturvan uudistus alussa: Vasemmisto tähtää 800 euron perustuloon (KU 7.2.2020)

Näkökulma: Suomi kannustaa nuoriaan lorvailuun ja Kela kuittaa (IL 15.2.2020)

Olen itse ehdottanut aikaisemmin (AA 3.8.2017) 630 euron perustuloa, ja vasemmiston 800 euroa on myös ok, olettaen että malli on kustannusneutraali (= verotetaan pois ensimmäisestä ansaitusta eurosta lähtien).

Piru kuitenkin piilee yksityiskohdissa – jos tuo 800e tulee kaikille 18 vuotta täyttäneille kuin manulle illallinen, niin järjestelmä on todellinen karhunpalvelus nuorille, sillä vanhempiensa luona asuva voi halutessaan viettää tuolla rahalla monta railakasta välivu0tta.

Sosiaaliturvauudistuksen myötä itse synnyttäisin 18-22 vuotiaille kannustimen työllistyä tai mennä opiskelemaan niin, että lähtötukitaso olisi alhaisempi, mutta työllistyminen tai opiskelu kasvattaisi tukimäärää. (Näkisin että tämä on sosiaalinen innovaatio, jonka merkitystä ei vielä ymmärretä)

Sosiaaliturvauudistuksen kannalta on myös olennaista huolehtia siitä, että koko maan kattava sosiaaliturva (= perustulo) rahoitetaan valtion toimesta, mutta kaikki sen ylittävä (harkinnanvarainen) sosiaaliturva rahoitetaan kuntatasolla (tai maakuntatasolla). Tämä siksi, että vain kunnalla on mahdollisuus vaikuttaa harkinnanvaraisiin etuuksien tarpeeseen, esimerkiksi asumisen kustannustason kautta.

Sosiaaliturvauudistus koskee myös opiskelijoita. Itse siirtäisin opiskelijat perustulon piiriin (jolloin tulorajat poistuvat), mutta lisäisin lukukausimaksut tavoite-ajan ylittävälle opiskelulle.

***

Aholan perustulomalli (päivitetty 8.1.2020):

Jokaiselle vähintään 23 vuotiaalle Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle maksetaan 21e verovapaata perustuloa päivittäin.

Yhtä paljon maksetaan 18-22 vuotiaiden osalta niille, joilla on korkeakoulutason opiskelupaikka, työpaikka tai jotka toimivat yrittäjänä.

Alle 23 vuotiaille jotka opiskelevat toisen asteen opiskelupaikoissa (ammattikoulu, lukio), tai suorittavat asepalvelusta, maksetaan 10 euroa päivässä. Muille alle 23 vuotiaille maksetaan 5 euroa päivittäin.

Perustulo korvaa kaikki subjektiiviset tuet, mukaan lukien työmarkkinatuen, peruspäivärahan, kansaneläkkeen, sekä lapsilisän ja asumistuen. Jos elämäntilanne niin vaatii, sosiaalivirastosta voi anoa tilapäisiä harkinnanvaraisia kunnan rahoittamia tukia perustulon päälle. Poikkeuksena erityisryhmät, kuten vammaiset, joilla jatkuva sosiaaliturvataso voi olla perustuloa korkeampi.

Perustulo toteutetaan kustannusneutraalisti asettamalla 50% veroprosentti tuloveroille 1260e/kk saakka, jonka jälkeen palataan normaaliin (=nykyiseen) progressioon.

***

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu