Kirjaudu blogeihin

Suomainen journalismi tarvitsee uskonpuhdistuksen

Satakunnan Kansan eläkkeellä oleva erikoistoimittaja Harri Aalto osui tänään Ylen ongelmien sydämeen:

”Väistämättä tulee mieleen, että Yle on ottanut tavoitteekseen ajaa monimuotoisuuden (ja kaiken mikä siihen liittyy) agendaa jopa puolueettomasta tiedonvälityksestä tinkien. Pyrkimys yhdenvertaisuuteen ohittaa asiasisällön.

Monille varttuneemmille lukijoille saattavat tulla mieleen punaisen Yleisradion ajat, jolloin Neuvostoliiton kommunistisen järjestelmän ”saavutuksien” kritiikittömällä kertomisella sumutettiin suurta osaa suomalaisista. Agenda ajoi ohi totuuden.”

Nimenomaan tästä on kyse. Suomessa on pitkä historia journalistien kasvattamisesta muuttamaan maailmaa:

Tutkija: Toimittajista koulutettiin sosialisteja 1970-luvulla (MTV 07.09.2004):

”Salmisen mukaan toimittajakoulutuksen uudistaminen vasemmiston tarpeiden mukaiseksi oli osa suurta 70-luvun informaatiosodankäyntiä, jonka osa-alueina olivat joukkotiedotuksen ohella myös koululaitos, tiedemaailma ja taide. Vasemmistolaiset tavoittelivat ”tajuntavallankumousta”, jonka myötä suomalaiset olisivat olleet valmiita siirtymään sosialistiseen yhteiskuntajärjestelmään.

tavoitteena oli Salmisen mukaan kasvattaa toimittajista ”V. I. Leninin sotureita”, jotka syrjäyttävät rappeutuneen länsimaisen journalismin.”

Nyt puoli vuosisataa myöhemmin, vaikka kommunismi ei enää samalla tavalla ole muodissa, keinot eivät ole muuttuneet ja rappeutunutta länsimaista journalismia ollaan edelleen korvaamassa ”paremmalla” journalismilla. Tuo ”rappeutunut länsimainen journalismi” on kuitenkin keskeinen osa demokraattista yhteiskuntaa, eikä tätä peruskiveä voi muuttaa riskeeraamatta sen olemassaoloa. Varsinkaan suljettujen ovien takana ja ilman julkista keskustelua.

Kiitän Sanna Ukkolaa teesiensä naulaamisesta Mediatalon oveen, ja toivon että sekä journalistit että poliitikot ottavat tehtäväkseen niiden tukemisen.

 

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

AmosAhola
Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 42-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana yli kymmenen vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (4)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. KirjoituksiaSalosta
  Mikko Engren #4170836

  Mielenkiintoista nähdä jos vanhaksi elää miten perinteisen median ja journalismin käy. Kovin vanhanaikaiselta se näyttää.

  Musk tuolla twitter / xssä toistaa päivittäin juopaa perinteisen median ja kansalaismedian välillä. Jälkimmäistä kun tuotamme kaikki postauksillamme kun taas edellinen poimii kaikesta tapahtuvasta jotkut aiheet omiksi ”uutisikseen” joita voinee sanoa enemmän tai vähemmän värittyneiksi kriteereineen

  Kehitys jatkuu tästä vielä eteenpäinkin kun tekoäly poimii kaikesta näkemästään joitain aiheita uutisiksi joihin voimme vaikuttaa päivän mieltymyksen mukaisin suodattimin ties kuinka monin tavoin

  Ilmoita asiaton viesti

 2. topira
  Topi Rantakivi #4170889

  Medialiittohan pyrkii poistamaan vähemmistöiltä tekstitykset liikkuvista mediatiedostoista, mikä sotii sitä esteettömän tiedon saantia. Kaupalliset kanavathan pitäisi itse laajentaa tekstitykset lähes 100% kuten Saksassa ja muissa maissa niin tehdään. Eivät he tajua, että rikkovat YK:n vammaissopimuksen direktiivejä.

  Tässä on hyvä artikkeli: https://journalisti.fi/nakokulmat/2024/06/ylen-supistaminen-ei-tuo-kaupalliselle-medialle-lisaa-rahaa-vaikka-medialiitto-niin-vaittaa-kirjoittaa-manu-haapalainen/

  Ilmoita asiaton viesti

 3. Laura Oksala
  Laura Oksala #4171027

  Kiitos Sanna Ukkola, että teit Ylen mädännäisyydestä näkyvää! Nyt osaamme lukea sen artikkeleita uusin silmin!

  Ilmoita asiaton viesti

 4. AriKuivanen
  Ari Kuivanen #4171035

  Luin aamulla kyseisen jutun ja siinä on hyvin kuvattu tämä ”ylekeissi” .Lukekaa ihmeessä!!

  Ilmoita asiaton viesti