Suomen pitäisi hakea oppia Kiinasta kitkeäkseen poliittiset virkanimitykset

Kolumni: Tukkiiko hallitus tutkijoiden suut? Vattin ylijohtajan nimitys herättää ihmetystä (KL 22.10.2020) on kattava katsaus tämän maan tapaan:

”Poliittisia virkanimityksiä on pidetty iät ajat ongelmallisina, mutta nykyhallitus on pitänyt niissä hyvin puolensa. Vihreät ajoi sisäministeriön kansliapäälliköksi oman suosikkinsa Kirsi Pimiän. Demarit nostivat Kirsi Varhilan sosiaali- ja terveysministeriön johtoon ja Antti Rinteen entisen valtiosihteerin Raimo Luoman työ- ja elinkeinoministeriön johtoon.

Keskusta on tässä pelissä jäänyt nuolemaan näppejään. Kimmo Tiilikainen ei tullut valituksi ympäristöministeriön kansliapäälliköksi. Kelan pääjohtajaksi keskusta junaili lopulta Outi Antilan välttääkseen itselleen epämiellyttävämmät valinnat.”

Vaikka professoreita myöten tiedostetaan mistä on kyse: ”Poliittiset virkanimitykset ovat suomalaista korruptiota” (Yle 13.1.2012), jostain syystä Kauppalehdenkin artikkeli kysyy, että ”Onko Suomi Unkarin ja Puolan tiellä?”

Kysymys ei ole, että olemmeko Unkarin ja Puolan tiellä, sillä poliittisten virkanimitysten suhteen olemme olleet banaanivaltio koko Suomen historian ajan. Tässä asiassa perustuslakia ei yksinkertaisesti noudateta, sillä sen noudattamattomuudesta vallitsee poliittinen konsensus.

Ottamatta kantaa VATT-nimityksen: Se, että virkoihin valitaan sopivin, eikä pätevin, on maan kannalta erittäin tuhoisaa.

Siksipä ehdotan, että julkisten virkojen täyttäminen siirretään poliittisesti riippumattomalle valtakunnalliselle HR osastolle. Malli voidaan kopioida sellaisenaan Kiinasta (suosittelen lämpimästi katsomaan ao. videon):

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa, sekä pormestarinvaaliehdokas.

+3
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu