Suomen yhdistys- ja säätiökentässä on puoluepoliittista mätää

HS selvitti: Lähes puolella Veikkaus-miljoonia saaneista yhteisöistä on kytkös puoluepolitiikkaan (HS 19.4.2020) ei yllättäen nostanut vastalauseita yhdestäkään eduskuntapuolueesta, sen verran syvällä jokaisen käsi on hillopurkissa.

Nyt osa suomalaisista yhdistyksistä on yhdessä lähtenyt taistelemaan ”verovälttelyä” (= verosuunnittelua) vastaan Suomessa 430-kampanjalla.

Ottamatta kantaa  itse kampanjaan tai sen tavoitteisiin, ammattiliittojen laajan osallistumisen takia kampanjan ”sylttytehdasta” ei tarvitse kovin kaukaa hakea. Monen yhdistyksen kohdalla kannustan kuitenkin jäseniä arvioimaan onko toiminta todellakin yhdistyksen sääntöihin kirjatun tarkoituksen mukaista.

Alla esimerkkinä kampanjan koordinoijaksi ilmoitettu Finnwatch:

Lavealla tulkinnalla Suomi toki voidaan laskea kehitys- tai siirtymätalousmaaksi, mutta on valitettavasti tosiasia, että merkittävä osa suomalaisista yhdistyksistä on läpeensä puoluepoliittisia, vaikka säännöt saattavat muuta väittää.

Puolueiden lähipiiriin kuuluvien yhdistysten ja säätiöiden tarkoituksena on kerätä puolueille varallisuutta (esim. Nuorisosäätiö (kesk), Solaris-lomat (vas), Varsinais-Suomen kansallissäätiö (kok), JRT-säätiö (ent. PS, nykyään ???)…), riippumatta siitä mitä niiden tarkoitukseksi on kirjattu.

Ulkokehällä toimivat yhdistykset, jotka ainakin pyrkivät  toteuttamaan tarkoitustaan, mutta koska ne on miehitetty (palkollisilla) politrukeilla, niin taipumus puoluepolitikointiin on suuri.

Ja selvyyden vuoksi, on ihan ok että esim. Malmin lentoaseman ystävät ry on poliittinen toimija, sehän sen tarkoitus onkin, mutta kysymys on siitä mitä yhdistyksen sääntöihin on kirjattu ja mitä yhdistys todellisuudessa aikansa ja resurssinsa käyttää:

Mielestäni yhdistyslakimme ja säätiölakimme vaativat renesanssia, jossa kansalaisyhteiskunta yksiselitteisesti erotetaan puoluetoiminnasta. Nykyisellään liian moni ”yleishyödyllinen” on käytännössä piilotetun puoluetuen kanava, samaan aikaan kun kansalaisyhteiskunnalliset toimijat kärvistelevät puutteessa.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu