Taloyhtiöiden yhtiölainan kulujen vähennysoikeus on aikapommi, josta on luovuttava

Ensiasunnon ostajien määrä vähenee, sijoittajat vievät parhaat päältä – Insinööri: ”Moni mun kaveri ei enää edes haaveile omistusasunnosta” (Yle 18.11.2020) nostaa pöydälle erään harvinaisuuden suomalaisessa yhteiskunnassa:

Keinon kerätä varallisuutta maksamatta lainkaan veroja.

Temppu tapahtuu näin: osta uusi (yhtiölainallinen) asunto velaksi, laita se vuokralle, maksa vuokralla sekä vastike, (mitättömät) korot sekä lainan lyhennys (rahoitusvastike). Varallisuutesi karttuu, mutta et maksa euroakaan veroja. Selvyyden vuoksi, taloyhtiön pitää tulouttaa laina jotta tämä onnistuu, mutta tämä on normi uusissa kohteissa:

(Onko rahoitusvastike vähennyskelpoinen verotuksessa?, veronmaksajat.fi 05.04.2018)

Tämä on sijoittajalle mainio diili. Sijoitusstrategian ydin on velkavivun verohyöty. Lopulta ainoa raja velkaantumiselle on vakuuksien määrä. Mitä enemmän pinkkaa löytyy itseltä tai suvulta, sen helpommin tämä lähtee käyntiin, ja mitä useampaan yhtiövelalliseen asuntoon pääsee kiinni, sen isompi vipu ja hyöty.

Netistä löytyy useampikin blogi aiheesta, ja aiheesta uutisoidaan tasaisin väliajoin:

Olli Turusella on 30 sijoitusasuntoa ja miljoona euroa velkaa – ”Milli velkaa pitää miehen liikkeessä”(KL 9.10.2019)

Pankkien omien mainosten lisäksi:

Kirsikka keräsi merkittävästi varallisuutta: ”Omaisuus tienaa puolestani sillä aikaa, kun olen lasten kanssa” (OP, 5.10.2018):

Diili on niin hyvä, että mukaan lähtee jatkuvasti enemmän porukkaa, joka omalta osaltaan nostaa erityisesti pienten asuntojen hintaa hyvillä sijainneilla, joka tekee diilistä vielä paremman.

Tällä hetkellä Helsinki 00100 alueella yksiöiden hinta nousee n. 300 eurolla per vuosi per neliö (stat.fi, 12.11.2020). Arvonnousu on niin kova, että tyhjilläänkin pitäminenkään ei ole aina ongelma, sillä arvonnousu on suurempi kuin maksetut vastikkeet. Helsinki 00100 alueella ei juurikaan uudistuotantoa ole, eli tällä alueella hyödytään muilla alueilla tapahtuvasta yhtiölainavivutuksesta välillisesti.

Mikä voisi mennä vikaan?

Herbert Stein kuvasi 1986 ns. Steinin lain:

”If something cannot go on forever, it will stop.”

Jossain vaiheessa (= lopulta) arvonnousu saavuttaa lakipisteensä, ja itseään ruokkiva alamäki alkaa. En lähde spekuloimaan montako vuotta siihen menee, koska vääjäämätöntä voidaan viivästyttää mitä mielenkiintoisemmin toimin, esim. laskemalla korkoja entisestään. Rakennusyhtiöt tulevat myös pyrkimään estämään alamäen rajoittamalla rakentamista.

Hallitus on kuitenkin pakkoraossa – joko se ei poista yhtiölainan kulujen korkovähennysoikeutta, ja sallii yhä useamman hyppäävän tähän junaan, joka on hyvää vauhtia matkalla jyrkännettä. Jos se poistaa vähennusoikeuden, jyrkänne tulee vastaan saman tien.

Silti, tähän junaan hyppääminen on ollut täysin rationaalista toimintaa ainakin tähän saakka (mahdollisesti vastaisuudessakin), ja todella moni on tehnyt sillä todella hyvät rahat. Vain suurimmat hölmöt jäävät lopulta pakkaselle, eikä kukaan voi tietää ennalta ketä he ovat.

Jos ja kun taloyhtiölainojen kulujen verovähennysoikeudesta vihdoin luovutaan, on tärkeää, että kaikki sijoittajat asetetaan samalle linjalle – tämä tarkoittaa myös institutionaalisia toimijoita kuten Kojamo. Alun perin koko vähennysoikeuden ideakin oli sijoittajien tasapuolinen kohtelu, mutta joku onneton tunari teki muutoksen väärään suuntaan (vähentäminen laajennettiin kaikkiin, sen sijaan että se poistettiin).

Vastaisuuden varalle, olisi ehkä hyvä että joidenkin sopivien alojen oppikirjoihin kirjataan, että kannustaminen spekulatiiviin investointeihin velkarahalla on todella huono idea.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa, sekä pormestarinvaaliehdokas.

Edit:18.11.2020 21:22. Hyviä kommentteja sain muissa kanavissa, riittää tosiaan, että tämä rajoitus yletetään uudiskohteisiin. Vanhemmissa asunnoissa remonttikulujen vähentäminen näin on ihan perusteltua.

+2
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaan parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu