Talven energiatuet voisi kuitata ylimääräisellä veronpalautuksella vuokranantajien lihottamisen sijaan

Energiaministeri Lintilä: Asumistuen korotus voisi helpottaa kotitalouksia sähkön hintapaineissa (Yle 22.08.2022)

Kun kädessä on vain vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta. Kelan sivuilla Yleinen asumistuki eri asumismuotoihin  kuitenkin todetaan, että ”Asumistukea ei siis voi saada sähkömaksuun.”, eli ihan loppuun saakka ei ministeri Lintilä ole tätäkään miettinyt. Tämän lisäksi vuokranantajat nauraisivat koko matkan pankkiin ulosmitatessaan mahdolliset asumistuen nostot nostamalla vastaavasti vuokria tammikuussa.

Optimitilanteessa meillä olisi sosiaaliturvajärjestelmä, jossa tarvittava lisätuki voitaisiin kanavoida kaikille, ja automaattisesti verottaa pois niiltä jotka eivät sitä tarvitse.  Käynnissä on sosiaaliturvauudistus, joka voisi johtaa tähän, olettaen että työryhmä vihdoin heittää ideologiset ja historiaan pohjautuvat ajatusvirheensä roskakoriin, ja hyväksyvät, että Syyperusteiselle perusturvalle ei ole mitään syytä (AA 11.8.2022) – tällöin lopputulema on jonkinlainen perustulomalli, parhaassa tapauksessa tasaveroprosenttiin yhdistettynä.

Uutta uljasta sosiaaliturvajärjestelmää ei kuitenkaan mitenkään saada ajoissa valmiiksi, ja raha pitää saada liikkeelle vielä hyvissä ajoin tämän vuoden puolella, mikä siis ratkaisuksi?

Ehdotan, että verottaja maksaa sopivan suuruisen ylimääräisen veronpalautuksen kaikille niille, jotka täyttävät hallituksen keskenään sopimat kriteerit – riippumatta siitä ovatko kyseiset henkilöt maksaneet lainkaan veroa vai ei. Arvioisin että tämä onnistuu verottajalta parissa viikossa.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

+3
AmosAhola
Kokoomus Helsinki

Olen 40-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 13 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu