Tarvitsemme lain valtakunnallisista IT-järjestelmistä

Onko soten tietojärjestelmien muutosbudjetti miljardia euroa vai puolet siitä? Hyvinvointialueiden ja ministeriön laskelmat eroavat rajusti (Yle 20.12.2021) riippuen keneltä kysyy, Suomi aikoo käyttää 0,5-1 miljardia hallinnollisiin kuluihin (= eivät siis määritelmänsä mukaan paranna työn tuottavuutta tai palvelua mitenkään). Jos minulta kysytään, miljardi ei tule riittämään.

Tämä on toisinto Apotista (Apotti on hunajapurkki, AA 9.4.2015), joka on mennyt pitkäksi ja puihin:

Potilastietohankkeen budjetti ylittää jo 600 miljoonaa euroa – kustannusarvion erittely salataan (TT 14.11.2019)

Apotti on epäonnistunut potilastietojärjestelmä (HS 15.12.2021)

aivan kuten alaa tuntevat ennustivat – projektilla ei ollut mitään onnistumisen edellytyksiä, aivan kuten soten tietojärjestelmien integrointi ei tule onnistumaan suunnittellusti. Vielä vähemmän järjeä tässä puuhastelussa on siitä syystä, että osa tulevista maakunnista ei tule seisomaan omilla jaloillaan edes kymmentä vuotta, jolloin tämä sama kallis harjoitus tullaa tekemään vielä ainakin kertaalleen.

Jotta tämä vältettäisiin, viimeistään nyt olisi aika säätää Suomeen laki valtakunnallisista tietojärjestelmistä (AA 25.10.2018)

”Sen sijaan että jokainen kunta rakentaa pyörän uudelleen, pitäisi valtion rakentaa pyörä, ja jokainen kunta olisi vain yksi puola lisää, joita voidaan lisätä tai poistaa sitä mukaa kuin maailma muuttuu.

Monessa asiassa nykyiset tietojärjestelmähankkeet ovan samankaltaisia kuin postijärjestelmä. Suomen postilaitos perustettiin 1638 kun Pietari Brahe ymmärsi, että postin kulkemisen takaamiseksi palvelun pitää toimia samalla tavalla joka kunnassa.”

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

+7
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu