Tehdään VTV:stä esimerkki maailmalle ja maksimoidaan sen avoimuus

Olen haaveillut, että jos minulla olisi liikaa rahaa, perustaisin säätiön, jonka tarkoituksena olisi näyttää muille säätiöille ja yhdistyksille esimerkkiä siitä kuinka järjestää toiminta täysin läpinäkyvästi.

Nyt VTV:n tapausta seuratessani mieleen tuli, että miksi mennä merta edemmäs kalaan, tämänhän voisi toteuttaa olemassaolevassa instanssissa, jossa näyttää ongelmia olevan:

VTV:n tarkastajat yrittivät nostaa esiin isoja ongelmia toimeentulotuen siirrossa Kelalle – ”Olisin hyvin varovainen nostamaan virheitä esiin”, viraston johtaja kommentoi siivotessaan kriittisiä huomioita (HS 8.4.2021)

Itse vaatimuksen voisi kirjata Lakiin valtiontalouden tarkastusvirastosta, esim. niin, että VTV:n toiminnan on oltava niin läpinäkyvää kuin se lain puitteissa on mahdollista.

Käytännössä tämä tarkoittaisi mm. seuraavia asioita:

  1. Raportit ja muu dokumentaatio hanskattaisiin  julkisessa versionhallintajärjestelmässä (vrt. CVS, Github), joka tallentaisi kaikki muutokset alkuperäiseen raporttiin ja muutosten tekijät
  2. Kaikki VTV:n maksamat laskut olisivat julkiverkossa
  3. Kaikki VTV:n kirjoittamat sopimukset olisivat julkiverkossa, ja tämä julkisuus olisi sopimusehtona niitä tehdessä
  4. Formaalien kokousten pöytäkirjat olisivat julkiverkossa
  5. VTV:n työntekijöiden tapaamiset sidosryhmien kanssa, osallistujat ja kokousmuistiinpanot olisivat julkiverkossa

Näin valvovasta yksiköstä tulisi myös parhaiden käytäntöjen kehittäjä, ja siltä osin kuin laki tulisi vastaan avoimuuden suhteen, voitaisiin lakeja myös ehdottaa muutettavaksi avoimuuden lisäämiseksi. Samalla ymmärtäisimme paremmin kuinka paljon avoimuus kuormittaisi organisaatiota (ylläolevat kohdat hyvin vähän), ja millainen vaikutus avoimuudella on organisaation toimintaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja kunnallisvaaliehdokas.

PS. Kipuilin otsikkoa tehdessäni, sillä sana ”transparency” ei edes käänny suomeksi korruption kontekstissa – tälläkin saralla meillä on vielä töitä.

+7
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu