Terveisiä sosiaaliturvakomitealle – sosiaaliturvan perusyksiköiksi lapsi ja aikuinen

Tästä lähtee. Muste on vihdoin koskettanut post-it lappua, ja valtava työ Suomen sosiaaliturvanjärjestelmän uudistamiseksi on alkanut. Jotta komitea saisi vastapainoa erilaisten edunvalvojien kommenteille, päätin kantaa korteni kekoon:

Keskeinen harjoitus, josta sosiaaliturvakomitean olisi hyvä aloittaa, on ottaa jokaiselle komitean jäsenelle eteen A3 kokoinen paperi, johon yrittävät piirtää sosiaaliturvajärjestelmämme nykytilanteen parhaan ymmärryksensä mukaan.

Lopputulos näyttää jotakuinkin tältä, joskin jätin jonkun verran detaljeja pois:

Kun paperi alkaa olla täytetty, jokainen komitean jäsen voi yrittää miettiä parametrejä sille, mitä tarkoittaa että joku on opiskelija, työtön, yrittäjä tai työssäkäyvä. Esim. ikä, ansiotaso, firman liikevaihto, suoritetut opintoviikot ja niin eteenpäin.

Tämän jälkeen edessä on harjoituksen mukavin kohta – koska parametrien määrittely havaitaan mahdottomaksi, tässä vaiheessa rypistetään A3 palloksi, ja yritetään osua sillä neukkarin kulmassa olevaan roskakoriin.

Sitten komitean jäsenet ottavat uuden A3 paperin, ja piirtävät siihen uuden sosiaaliturvajärjestelmämme peruskiven, ihmisen:

Ihminen on siitä hyvä sosiaaliturvan yksikkö, että jokaisella ihmisellä on samat perustarpeet: syöminen ja asuminen.

On helppo osoittaa, että nämä perustarpeet korreloivat vahvasti iän kanssa. Kaikkein pienimmät lapset syövät vähän, ja eivätkä tarvitse montaa asuinneliötä itselleen. On siis järkevää, että sosiaaliturvaa ohjaava parametri on ikä.

Näinhän toki on vallitsevassakin järjestelmässä – lapsilisää maksetaan 17 ikävuoteen saakka. Vasta täysi-ikäisinä lapset muuttuvat joko opiskelijoiksi, työttömiksi, yrittäjiksi tai eläkeläisiksi, sen sijaan että he muuttuisivat aikuisiksi.

Siispä tarkennetaan sosiaaliturvajärjestelmäämme, ihmisten sijaan puhukaamme lapsista ja aikuisista:

Jos sosiaaliturvakomitea aloittaa työnsä tästä lähtöasetelmasta, se ei voi mennä kovin pahasti metsään. Minulla on toki tarjota tarkka mallikin (mm. aikuisuuden ikäraja on kannustimien kannalta tärkeä parametri), mutta ei mennä asioiden edelle, lisää detaljeja ensi kerralla.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kunnanvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu