Turha sääntely rakennusalalla pahentaa ilmastonmuutosta ja maksaa 5 miljardia vuodessa

Puukerrostalot yleistyvät Suomessa hitaasti (HS 28.2.2020):

”Lehdon Asunnot-palvelualueen johtaja Juha Höyhtyä on sitä mieltä, että samaan aikaan kun kaupungit sanovat haluavansa lisää rakentamista puusta, ne rajoittavat sitä kaavamääräyksin.

Lehto on osallistunut hankkeisiin muun muassa pääkaupunkiseudulla. Kaavat on kuitenkin Höyhtyän mukaan usein piirretty sellaisella runkosyvyydellä, johon Lehdon tuote ei veny.”

Ja kaikkein olennaisin huomio:

”Höyhtyän mukaan valmiiksi kaavoitetut puukorttelit ovat olleet usein liian kalliita rakentaa. Niissä ei ole riittävästi toistettavuutta.

Tuote ei voi muuttua joka kerta. Hyvät arkkitehdit osaavat kyllä suunnitella hienoja julkisivuja, vaikka rakennukseen käytettävät moduulit ovatkin vakioituja”, hän sanoo.”

Juuri Höyhtyän huomioimista syistä työn tuottavuuden kasvu rakennusalalla on ollut surkeaa viimeiset 40 vuotta:

(Kuva: Rakennuslehti 09/2017)

Vaikka rakennusala on työvoimavaltainen ala siinä missä palvelutkin, niin modulaarisuus ja massatuotanto toisivat pelkästään uudistuotantoon luokkaa 50% tuottavuuden kasvun. Ylikin, jos tämä lähestymistapa vietäisiin äärimmilleen telakalla valmiiksi valmistettujen ja paikalleen hinattavien asuntojen muodossa.

Puurakentaminen on myös tehokkain tapa hidastaa ilmastonmuutosta (AA 2.6.2017), eli jokainen puinen moduulikerrostalo olisi kuin laittaisi rahaa äiti-maan pankkiin.

Mikä parasta, jos kaavoittaja vain höllentäisi kynäänsä sääntelyn ja rakennusoikeuden pihtaamisen suhteen, niin tämä ilmastoteko ei maksaisi mitään, vaan päinvastoin säästäisi rahaa.

Uudistuotannon ollessa n. 15,2 mrd vuodessa, 50% työn tuottavuuden kasvu tarkoittaisi n. 5 miljardin euron säästöä Suomessa vuosittain:

(Kuva: Rakennusteollisuus syksy 2019)

Voitte mielessänne verrata miten työn tuottavuus olisi kasvanut vaikka auto- tai matkapuhelinalalla, jos virkamies olisi komentanut että jokaisen valmiin tuotteen pitää olla muodoiltaan toisistaan poikkeavia.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

 

Aikaisemmat kirjoitukseni asiaa sivuten:

Tehdään Helsingistä hiilinielu(26.8.2019)

Puurakentaminen lieventäisi ilmastonmuutosta(2.6.2017)

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu