Työehtosopimusten yleissitovuudesta luopuminen olisi peliliike demareilta

700:lle maksetaan samasta työstä parempaa palkkaa julkisella kuin yksityisellä, ja jotta tämä epäoikeudenmukaisuus voisi jatkua, maa laitetaan kiinni maanantaina. Tämän operaation hinta on ainakin kymmeniä miljoonia per päivä.

Demarit ovat istuvat neuvottelupöydän joka puolella, joka tekee tilanteesta erittäin hankalan. Liitot luottavat siihen, että niillä on hallituksen tuki, mutta jos hallitus tekee kuten liitot tahtovat, eli erottavat Postin hallituksen, niin tämä johtaa vastaaviin vaatimuksiin muuallakin, eivätkä hallituskumppanit katso tätä hyvällä. Pahimmassa tapauksessa hallitus saattaisi kaatua.

Itseltäni ei sympatioita Rinteelle heru, itse olet soppasi keitellyt menneinä vuosikymmeninä. Mutta löytyisikö tilanteesta joku win-win liike jolla demarit voisivat kääntää tilanteen sekä Suomen että omaksi voitokseen?

Kyllä löytyy – nyt olisi tuhannen taalan paikka ajaa työehtosopimusten yleissitovuudesta luopumista. Vasemmistohallituksen aikana tämän toteuttaminen mahdollistaisi huomattavasti paremmat lakiin kirjattavat minityöehdot kuin oikeistohallituksen aikana toteutettuna. Samalla demarit muuttaisivat nykyistä imagoaan ongelmien synnyttäjästä niiden ratkaisijaksi, kääntäen kannatuksensa taas nousuun.

On siis ihan mahdollista, että työehtosopimusten yleissitovuudesta luovutaan ennen kuin Suomi voittaa potkupallon maailmanmestaruuden. Se vaatii vain pelisilmää.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu