Työn tuottavuuden kasvun pitäisi olla keskuspankkien tavoitteena

Fitch heikensi Suomen luottoluokituksen näkymät myönteisistä vakaiksi – Moody’s jätti luokituksen tekemättä (Yle 25.1.2020):

”Suomen julkisen talouden näkymä on hieman heikompi kuin Fitchin edellisen reittauksen aikaan vuonna 2018. Taustalla tässä on kasvun hidastuminen. Toinen pääsyy on se, että rakenteellisista uudistuksista ja erityisesti sote-uudistuksesta ei ole selkeämpää tietoa, miten ja milloin ne jatkuvat.”

Demokratia on siitä vekkuli hallintomuoto, että kaikki kivuliaat (= rakenteelliset) uudistukset tehdään vasta kun on pakko. Pakko syntyy käytännössä lainamarkkinoista, eli siinä vaiheessa kun valtion lainakorot lähtevät nousuun, niin tähän on pakko reagoida. (Demokratia on hevonen ja korkotaso sen suitset, AA 13.11.2018)

Tämän mekanismin keskuspankit ovat rikkoneet nollakorkopolitiikallaan, sillä seurauksella että työn tuottavuuden kasvu hidastuu. Ekonomisti Paul Krugman on ollut mielestäni monessa asiassa väärässä, mutta työn tuottavuuden osalta hän on osunut naulan kantaan:

“Productivity isn’t everything, but, in the long run, it is almost everything. A country’s ability to improve its standard of living over time depends almost entirely on its ability to raise its output per worker.”

Nykyään keskuspankkimme ainoa tavoite on ylläpitää noin kahden prosentin inflaatiota. Näkisin, että tämän tavoitteen takia ammumme itseämme jalkaan. Olen sitä mieltä, että työn tuottavuuden kasvun pitäisi olla keskuspankin tavoitteena inflaatiotavoitteen lisäksi.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu