Valtakunnallinen rakennusvirherekisteri veisi rakennusalaa eteenpäin
Vuodot, toukat ja irtoavat osat piinaavat Helsingin kaupungin rakennuttamaa taloa (HS 04.09.2023)
”Urakoitsijan mukaan se on korjannut virheet, joista on reklamoitu. Rakennuttaja ei ole tietoinen asukkaiden esiin nostamista virheistä.”
Itsekin olin mukana asentamassa patolevyä juhannuksena, ja sentään osasimme asentaa sen Googlen avulla oikein päin. Tuossa nimenomaisessa kohteessa ei osattu. Juurisyy rakennusalan laatuongelmiin löytyy lopulta siitä, että pitkien alihankintaketjujen takia kilpailu ei pelaa – ihan sama keneltä työn tilaat, sen saattaa lopulta tehdä se sama etelähelsinkiläinen taskulampun valossa.
Hieman valoa tunnelissa on kuitenkin nähtävissä moduulirakentamisen muodossa:
Sata vuotta kestävä ”palikkakoulu” ratkaisi sisäilmaongelmat – rakennus on esimerkki tulevasta (Yle 25.8)
Kun moduulit tehdään hyvin valaistuissa sisätiloissa, rakennusvirheiden määrä pienenee huomattavasti, ja jos sellainen sattuu moduuliin tulemaan, aina voi pyytää valmistajaa hakemaan viallisen pois ja tuomaan uuden tilalle.
Lupausta paremmasta huomisesta ei kuitenkaan tarvitse jäädä odottamaan tumput suorana, ATT:n Luutnantinpolun kohteen pohjalta ehdotan seuraavaa uudistusta:
Rakennusvirheille luodaan valtakunnallinen rekisteri, johon kirjataan rakennusvirheet, ja kaikki alihankintaketjussa mukana olleet toimijat (yksi mokaa, ja kaikkia rangaistaan periaatteella) sekä päivämäärä mihin mennessä virhe tulee korjata. Sen lisäksi että tämä hoputtaa niiden ratkaisua, rekisteristä voisi myös kätevästi tarkistaa miten päin se patolevy pitikään asentaa. Rakennusfirmaa valitessaan voisi myös rekisteriä kollata sen mukaan kuka tekee laatua ja kuka ei, joka edesauttaisi kilpailua.
Kirjoittaja on liberaali filosofi.
—
Amos, hyvä idea. jotain tämän suuntaista olisi hyvä kehitellä.. 🙂
Jyväskylässä Ilona-palvelutalojen massiivisesta ja äkillisestä tulipalosta syytettiin vanhaa mummoa sen sijaan, että olisi rankaistu ja osoitettu sormella tiedossa olevia rakennusvirheitä tehneitä tahoja ja puutteellista valvontaa..
Ilmoita asiaton viesti
—
”Keskisuomalainen: Palokan seniorikorttelin tulipalosta on nostettu rikossyyte”
https://yle.fi/a/3-12496594
Ilmoita asiaton viesti
—
”Otkes Jyväskylän senioritalon palosta: palokatkot puuttuivat ja alumiini vaihtui puuksi – ”Jostain syystä rakentajille tuli käsitys, että tämä on ok”, sanoo tutkinnanjohtaja”
https://yle.fi/a/3-11892269
Ilmoita asiaton viesti
Olisi järkevää. Niin sanotut läpisormien katsovat yritykset kuolisi markkinoilta pois.
Ilmoita asiaton viesti
Tietopankki rakentamisesta löytyy jo nyt:
https://www.rakennustieto.fi/palvelut/tietoa-rakentamiseen/kortistot/rt-kortisto
Tuo on vanha järjestelmä. Törmäsin ensimmäistä kertaa 1991. Tosin silloin se ei ollut netissä.
Voi olla, että osa työmailla työskentelevistä ei ole koskaan kuullut siitä.
Ilmoita asiaton viesti
—
Mitä otettiin opiksi esim. Jyväskylän Palokassa sijaitsevan Ilona-seniorikorttelin tulipalosta?
– – ”Muutostöiden menettelyä pitäisi tarkentaa. Millaisia muutoksia rakenteisiin voi sallia ilman lisäsuunnittelua, ja kuinka pidetään erillään rakenneratkaisujen hyväksyntä ja neuvonta.
– Pitää olla täysin selvää, että mikä on neuvontaa ja ohjeitten antamista ja mikä muutosten hyväksymistä. Isoissa rakennushankkeissa tulee aina muutoksia, mutta miten muutosten kokonaisuus pysyy hallinnassa?, sanoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi.
Lisäksi Otkes suosittaa, että pelastuslaitoksille tehdään johtamisen suunnitteluperusteet. Niissä linjataan laajojen pelastustehtävien yleisjohtajuus ja pelastusmuodostelmien johtaminen.
– Näissä oli tässä tulipalotapauksessa epäselvyyttä, Nurmi sanoo.
Selvityksen mukaan yleisjohtajalla ei ollut Palokan palossa käytettävissään kattavaa tilannekuvaa ja johdolla oli osin päällekkäisiä tehtäviä ja johto oli hajautettu eri paikkoihin.
Lisäksi Otkes toistaa Vihtavuoren 2013 vaaratilanteen tutkinnassa annetun suosituksen, jonka mukaan sisäministeriön tulisi huolehtia, että laajan evakuoinnin toteuttamiseen valmistellaan ohje.
Onnettomuustutkintakeskuksen tiedotustilaisuuden tallenne on nähtävillä keskuksen Youtube-kanavalla [alla]” – –
https://www.youtube.com/watch?v=joqZhKM5xWY
https://yle.fi/a/3-11892269
Ilmoita asiaton viesti
Ajatus hyvä, vain toteutus mahdoton, ellei sitten vesitetä pelkäksi luetteloksi ja ken todentaa ja ken hyväksyy ? Kävin hometaistelun, olin hpj 9 vuotta ja yhtiössä + omat tehtiin yli 3000 kpl A 4, reklamaatiota, tavarantarkastuspöytäkirjoja, konsultti tstojen lausuntoja, korjaussuunnitelmia, rakennusainetutkimuksia, niiden lausuntoja, lämpökamerakuvauksia lausuntoineen, viranomaistutkimuksia lausuntoineen, uusiosuunnitelmia, tatkastuspöytäkirjoja, asianajo tstojen lausuntoja, terveystarkastuspöytäkirjoja lausuntoineen ja lukematon määrä materiaalitutkimuksia ja RT korttitulkintoja virheistä.
Kyseessä oli 34 asuntoinen kerrostalo, valmistunut 1996 ja 2008 grynderi lunasti minun asuntoni takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
—
Olisiko OTKES sopiva puolueeton taho pitämään ko. Amoksen tarkoittamaa rakennusvirherekisteriä?
– – ”Päätöksen tutkinnan aloittamisesta tekee Onnettomuustutkintakeskus. Päätökseen vaikuttaa muun muassa se, että tutkiiko joku muu taho kyseisen onnettomuuden. Esimerkiksi suurimman osan tieliikenneonnettomuuksista tutkii Onnettomuustietoinstituutti (www.oti.fi), joten Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaa ei niihin tarvita.
Tärkein tutkinnan käynnistämisen kriteeri on se, että onko tapauksen tutkinnasta odotettavissa uutta tietoa yleisen turvallisuuden parantamiseksi. Tutkintapäätökseen vaikuttaa myös onnettomuuden vakavuus. Esimerkiksi suuronnettomuuden kriteerit täyttävä tapaus tutkitaan aina.
Useista samankaltaisista onnettomuuksista tai vaaratilanteista voidaan tehdä yhteinen tutkinta eli teematutkinta. Teematutkintoja tehdään kaikissa tutkintahaaroissa.” – –
Rakennusvirherekisteriä voisi kerätä vähän samaan tapaan kuin jo tehdäänkin OTKES:issa, ks. alla:
https://turvallisuustutkinta.fi/fi/index/tutkintaselostukset/muutonnettomuudet/tutkintaselostuksetaihealueittain/rakenteidenpettamiset.html
Ilmoita asiaton viesti
Kun vertaat ostajaa ja myyjää, niin ajatukset virheistä menevät pahasti ristiin, joten mitä merkkaat rekisteriin, ketä varten, kuka sen tekee ja ken hyväksyy ja mikä taho tarkastaa lopputuloksen ???. Esim. meidän tapauksessa grynderi harasi vastaan, vaikka esim. löydettiin vesikatolta 10 m2 kokoisia alueita ilman kattohuopaa, grynderi korjasi vuotokohdat uudella maalilla. Olen rakentanut yli 50 vuoden ajan 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Mistä löytyy riittävästi rekisteritilaa ?
”Valmiiksi” julistettu uudisrakennus ei ole valmis edes 2 vuotta julistamisen jälkeen eikä virheitä tai puutteita edes yritetä korjata. Hyvällä tuurilla paikalle saadaan ammatti- ja kielitaidoton halpatyöläinen eikä mikään muutu, ei ainakaan parempaan suuntaan. Onko kukaan muu kuullut väistelystä ?
Ilmoita asiaton viesti
”Mistä löytyy riittävästi rekisteritilaa ?”
Mitä tarkoitat rekisteritilalla? Reilu 1,5 miljoonan rakennuksen rekisteri on naurettavan pieni.
Ilmoita asiaton viesti