Valtakunnallinen rakennusvirherekisteri veisi rakennusalaa eteenpäin

Vuodot, toukat ja irtoavat osat piinaavat Helsingin kaupungin rakennuttamaa taloa (HS 04.09.2023)

”Urakoitsijan mukaan se on korjannut virheet, joista on reklamoitu. Rakennuttaja ei ole tietoinen asukkaiden esiin nostamista virheistä.”

Itsekin olin mukana asentamassa patolevyä juhannuksena, ja sentään osasimme asentaa sen Googlen avulla oikein päin. Tuossa nimenomaisessa kohteessa ei osattu.  Juurisyy rakennusalan laatuongelmiin löytyy lopulta siitä, että pitkien alihankintaketjujen takia kilpailu ei pelaa – ihan sama keneltä työn tilaat, sen saattaa lopulta tehdä se sama etelähelsinkiläinen taskulampun valossa.

Hieman valoa tunnelissa on kuitenkin nähtävissä moduulirakentamisen muodossa:

Sata vuotta kestävä ”palikkakoulu” ratkaisi sisäilmaongelmat – rakennus on esimerkki tulevasta (Yle 25.8)

Kun moduulit tehdään hyvin valaistuissa sisätiloissa, rakennusvirheiden määrä pienenee huomattavasti, ja jos sellainen sattuu moduuliin tulemaan, aina voi pyytää valmistajaa hakemaan viallisen pois ja tuomaan uuden tilalle.

Lupausta paremmasta huomisesta ei kuitenkaan tarvitse jäädä odottamaan tumput suorana, ATT:n Luutnantinpolun kohteen pohjalta ehdotan seuraavaa uudistusta:

Rakennusvirheille luodaan valtakunnallinen rekisteri, johon kirjataan rakennusvirheet, ja kaikki alihankintaketjussa mukana olleet toimijat (yksi mokaa, ja kaikkia rangaistaan periaatteella) sekä päivämäärä mihin mennessä virhe tulee korjata. Sen lisäksi että tämä hoputtaa niiden ratkaisua, rekisteristä voisi myös kätevästi tarkistaa miten päin se patolevy pitikään asentaa. Rakennusfirmaa valitessaan voisi myös rekisteriä kollata sen mukaan kuka tekee laatua ja kuka ei, joka edesauttaisi kilpailua.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu