Veikkaus siirsi vastuun poliitikoille, kuka kantaa sen?

Veikkaus vaihtoi kriisiviestintätoimistoaan, ja aamun tiedotustilaisuus (HS  31.10.2019 ) näytti sujuvan uuden viestintästrategian tavoitteiden mukaisesti:

Veikkauksen toimitusjohtajan rehellisyyden puuska paljasti tämän: kansanedustajille on maksettu suuria rahasummia pelkästä kokouskahvin juomisesta (TE 31.10.2019)

Uuden viestintästrategian ydin ovat kosmeettiset korjaukset ja syyn vierittäminen toimivalta johdolta poliitikoille. Tämä strategia on siitä nokkela, että poliitikkoja pelottaa ruveta kääntämään Veikkauksen tunkiota, sillä tällöin paljastuisi, että merkittävä osa veikkaus”voitto”rahoista ei olekaan päätynyt yhteiskuntamme vähäosaisille, vaan poliitikkojen ja heidän lähipiirinsä taskuun erilaisten yhdistysten kautta.

Osa näistä yhdistyksistä on jo kärähtänyt laittomuuksista:

Ministeriö vaatimassa avustusrahaa takaisin vasemmistoliittoon kytkeytyvältä yhdistykseltä – ”Lain vastaisesti” toiminut Solaris-lomat kuitannut 9 miljoonan euron Veikkaus-tuet (TE 31.08.2019):

”Solaris-lomien johdossa on varsin selviä yhteyksiä vasemmistoliittoon. Päätöksen koskemat avustukset ovat STM:n myöntämiä Veikkauksen varoja. Solaris-lomat on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

”Markkinaoikeus totesi, että kilpailutuksessa on toimittua hankintalain vastaisesti”, STM:n lakimies Markus Latvala sanoo.”

Hallinto-oikeus helpotti vain 30 000 eurolla Olympiakomitean takaisinperintää – avustusrahoja palautettava noin 380 000 euroa (Yle 4.12.2018):

”OKM:n tarkastusraportti moitti monelta osin Olympiakomitean rahankäyttöä: hankintoja ilman kilpailutusta, Sotshin 2014 olympialaisissa maksettuja tyhjiä hotellihuoneita sekä suurien summien käyttämistä kokouskuluihin ja johtajien kilometrikorvauksiin.”

Valtiontukien takaisinperintä uhkaa ajaa kamariorkesteri Avantin konkurssiin (ESS 14.3.2018):

”Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo perivänsä Avantilta takaisin puoli miljoonaa euroa liikaa maksettua valtiontukea.

Ministeriö perustelee takaisinperintää sillä, että orkesteri on käyttänyt vanhentunutta raportointia, jossa laskettu henkilötyövuosimäärä on ollut liian suuri.”

Nuorisosäätiön rahoituspohja lepää julkisen tuen varassa (ESS 11.11.2018):

”Avustusrahaa on tullut myös Raha-automaattiyhdistykseltä. Säätiön nykyisen toimitusjohtajan Kimmo Pihlmanin mukaan säätiö on saanut 2000-luvulla RAY:n avustuksia yli 35 miljoonaa euroa.”

Mutta merkittävä yhdistyksistä on vain kuluttanut varoja hallintoon (lue: maksanut poliitikoille kahvinjuonnista), joka ei sinänsä ole laitonta, mutta äänestäjien silmissä erittäin kyseenalaista, varsinkin kun rahat ovat vähäosaisilta pois.

 

Nähtäväksi jää toimiiko Veikkauksen strategia, vai tulemmeko näkemään kansanedustajia jotka uskaltavat haastaa vaikenemisen linjan.

Näille rohkeille yksilöille ennustan seuraaviin vaaleihin henkilökohtaista äänisaalista Eurojackpotin tyyliin:

Toistaiseksi rintamaan ovat ilmoittautuneet (ainakin):

Juhana Vartianen (Kok)
Elina Lepomäki (Kok)
Saara-Sofia Siren (Kok)
Hjallis Harkimo (Nyt)
Joonas Könttä (Kesk)

Paradoksaalisesti yleensä vähäosaisten asiaa ajavista vasemmistopuolueista ei yhtään kättä ole toistaiseksi noussut. Saattaa toki johtua siitä että käsi on pahasti jumissa keksipurkissa.

Henkilökohtaisesti en kuitenkaan lepää ennen kuin seuraavat asiat tapahtuvaat:

1)Pelikoneet siirretään pelaamoihin – jos olet tästä samaa mieltä, kannustan allekirjoittamaan kansalaisaloitteen aiheesta saman tien.

2)Kaikkiin (ei siis vain hajasijoitettuihin) rahapeleihin  toteutetaan pakollinen tunnistautuminen, ja sallitaan henkilöityjen tietojen käyttö vain pelihaittojen minimoinnissa, eikä esim. markkinoinnissa tai pelien tuoton optimoinnissa.

3)Kansalaisille mahdollistetaan valtakunnanlaajuinen itseasetettu blokki kaikista peleistä (tämän takia tunnistautuminen on välttämätöntä).

4)Veikkauksen tuotot tuloutetaan suoraan valtion budjettiin.

5)Haittojen minimointi siirretään Veikkauksesta täysin riippumattoman tahon tehtäväksi (esim. THL).

6)Kielletään täysin rahapelien markkinointi tiloissa joihin alaikäisillä on pääsy.

Selvyyden vuoksi, viimeinen kohta on jo nykylain perusteella kielellettyä (kudos Juha Kuusama):

”Veikkaus Oy saa markkinoida rahapelejä ja yhtiötä, jos markkinointi ei edistä taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja aiheuttavaa pelaamista ja jos markkinoinnilla ohjataan rahapelikysyntää tämän lain nojalla harjoitettavaan rahapelitoimintaan. Markkinointia ei saa kohdistaa alaikäisiin.”

En lisää tähän kohtaa monopolin purkamisesta bulletteihin, monopoli saa puolestani noilla ehdoilla jatkaa. Jos monopolista kuitenkin luovutaan, samat bulletit tulee asettaa lisenssiehdoiksi kaupallisille toimijoille.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

PS. jos muita kansanedustajia liittyy rahapeliongelmien vastaiseen kansanrintamaan, niin let me know ja lisään listaan.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu