Velkaa vai ei – koittakaa jo päättää, keskuspankkiirit

Suomen Pankki on huolissaan asuntovelallisista – asuntolainat ovat pidentyneet ja niiden maksajat ovat entistä velkaisempia (Yle 04.05.2021):

”Suomen Pankki vaatii kotitalouksille velkakattoa ja asuntolainalle enimmäispituutta. Velkaantuneisuus uhkaa heikentää Suomen kykyä selvitä tulevista talouskriiseistä.”

Samaan aikaan toisaalla:

Monetary policy decisions (EKP, 22.04.2021):

”At today’s meeting, the Governing Council decided to reconfirm its very accommodative monetary policy stance:

The interest rate on the main refinancing operations and the interest rates on the marginal lending facility and the deposit facility will remain unchanged at 0.00%, 0.25% and -0.50% respectively.”

Matalien korkotasojen tarkoitus on, että lainaa otetaan entistä enemmän, mutta samalla Suomen Pankki on (täysin aiheellisesti) huolissaan velkaantumisen seurauksista.

Ongelma juontaa juurensa siitä, että keskuspankeilla on hyvin vähän työkaluja kanavoida lainoja reaalisiin investointeihin tai edes kulutukseen, sen sijaan lainaraha valuu spekulatiivisiin investointeihin, joiden kontribuutio reaalimaailmaan on nolla.

Tämä Suuremman Hölmön Maailma jatkuu käytännössä pakon sanelemana, sillä koronnosto puhkaisisi kuplat ja tappaisivat talouden.  Ainoa voima, joka saattaa mahdollisesti muuttaa tilanteen on inflaatio: Inflaatiopeikko pakottaa Fedin koronnostoihin jo vuoden sisällä (Jukka Lepikkö, 30.4.2021)

Tätä odotellessa voimme kerrata John Maynard Keynesin ajatuksia kirjasta The Economic Consequences of the Peace (1919):

”The process of wealth-getting degenerates into a gamble and lottery.”

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja kunnallisvaaliehdokas.

+1
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön varapuheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu