Velkojan asema on Suomessa liian vahva – henkilökohtainen konkurssi mahdollistettava

Jani Toivolan talousahdinko syvenee – kulutusluottoja ja pikavippejä 200 000 eurolla (IS 29.12.2020) on hyvä syy nostaa esiin ehdotus neljän vuoden takaa:

Henkilökohtainen konkurssi ilmoitusasiaksi (AA 31.10.2016)

Suomessa ylivelkaantumisen merkittävin syy on siinä, että persaukiselle lainaamisessa on hyvin vähän riskiä. Ennenwanhaan piti sentään maksaa liivijengille siitä, että keräävät rahat. Nykyään Suomessa velat myydään ensin perintätoimistolle, joka perii velalliselta lain puitteissa ja lakia rikkoen minkä saa:

Vanhan velan metsästäjät (MOT 16.11.2020)

jonka jälkeen julkinen ulosottolaitos huolehtii viimeisestä nylkemisestä.

Henkilökohtaisen konkurssin helpottamisen idea on siinä, että se jakaa riskiä velkojan ja velallisen kesken. Velallinen voi halutessaan nostaa kädet pystyyn ja sanoa ”en maksa.”, jolloin hänen koko omaisuutensa huutokaupataan, ja velalliset jakavat huutokaupasta kerätyt varat suhteessa velkojen määrään. Tämän jälkeen henkilö voi aloittaa ns. puhtaalta pöydältä velattomana.

Henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuus saa pikavippifirman miettimään kahteen kertaan kannattaako ylivelkaantuneelle lainata vai ei, sillä riski siitä että velkoja jää nuolemaan näppejään on merkittävä. Tämä vähentää lainaamista, joka taas vuorostaan vähentää ylivelkaantumista.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu