Verotili on ratkaisu alustatalouden ongelmiin

HS:n pääkirjoitus: Alustatalouden yleistyminen ei saa johtaa riistosuhteisiin (HS 23.10.2020) kirvoitti vastineen Wolt ei riistä ruokalähettejä (HS 29.10.2020). Keskustelu on luontevaa jatkoa pääministerin peräämälle yhteiskuntavastuulle (HS 25.9.2020).

Vaikka lakien puitteissa tapahtuva toiminta ei mielestäni ole riistoa, lakeja voi, ja pitää parantaa. Kuten Woltin toimitusjohtaja toteaa:

”Suorittava mutta vapaa alustatyö jää nykylainsäädännössä väliinputoajaksi.”

Siispä tuumasta toimeen. Jotta järjestelmämme saadaan tuotua nykypäivään, tarvitsemme seuraavat muutokset:

  1. Kaiken palkanmaksun pitää kulkea verotilin (AA 23.3.2019) kautta.
  2. Kaikki sivukulut siirretään työntekijöiden maksettavaksi (laskutetaan verotililta). Työntekijöiden palkkoja nostetaan vastaavasti jotta käteen jää saman verran kuin ennenkin.
  3. Yrittäjät tuodaan yleisen eläkejärjestelmän piiriin (Yel puretaan).

Näiden uudistusten myötä ei alustataloudelle tekijöitä nykyisillä palkkioilla enää todennäköisesti löytyisi, joten alustatalousyrittäjien palkkioita olisi nostettava, palkattava vakituisia työntekijöitä tai laitettava lappu luukulle.

Eräs hyöty näissä uudistuksissa olisi myös se, että verokiilamme koko kauheus paljastuisi jokaiselle työtätekevälle.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, varavaltuutettu kaupunginvaltuustossa ja pormestarinvaaliehdokas.

PS. Näiden uudistusten lisäksi toisin yrittäjät yleisen sosiaaliturvan piiriin perustulolla (AA 3.8.2017), ja purkaisin eläkejärjestelmän (AA 21.3.2016), mutta nämä uudistukset eivät ole välttämättömyyksiä ylempien toteuttamiseen.

0
AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirin jäsen - amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu