Virkamies on Suomessa jumalasta seuraava, mutta kummalla puolella?

Alkoholin etämyyjille ei syytteitä – professori tylyttää viranomaisten toimintaa: “Rikoslain väärinkäyttöä” (IS 12.04.2022):

”STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen julisti Iltalehdessä joulukuussa 2018, että etämyyjät viedään oikeuteen yksi kerrallaan ja ”kun tutkinnat alkavat, viisaat lopettavat myynnin välittömästi ja panevat kädet ristiin”.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun suomalaiset virkamiehet päättävät käyttää väärin tsaarilta perittyä absoluuttista valtaa, viimeisimpänä:

Yhdestä Mersusta se alkoi – tuontiautojen veroista on riidelty vuosia, mutta valtio ei muuta linjaansa (Yle 26.6.2016)

Tulli hävisi taas jutun ulkomailta tuodun auton verotuksesta (Yle 16.12.2016)

Mitä yhteistä näillä kahdella tapauksella on? Kyseisistä päätöksistä vastuulliset virkamiehet saavat jatkaa tehtävissään kuin mitään ei olisi tapahtunut, riippumatta siitä mitä haittaa tai vahinkoa hallintoalamaisille on mahdollisesti tapahtunut.

Suomen erottaa länsimaisesta demokratiasta se, että länsimaisissa demokratioissa virkamiehet palvelevat kansaa, Suomessa päin vastoin. Lailla tätä ongelmaa on hyvin vaikea korjata, mutta virastojen vetäjät voi onneksi aina vaihtaa.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

edit: jottei asia jäisi epäselväksi, perustuslakimme toinen pykälä:

”Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.”

Lakiin perustumatonta julkisen vallan käyttöä kutsutaan mielivallaksi.

+13
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 12 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu