Vuokrasääntely on virhe, mutta jos vuokrasääntelet, tee se näin

Berliinin uusi vuokrakatto uhkaa sekoittaa asuntomarkkinat perusteellisesti – Ensi syksynä suurkaupungin vuokranantajia odottaa kova isku  (KL 23.2.2020)

Alkuun rautalankaa, jottei kenellekään jää epäselväksi: vuokrakatto, ja laajemmin vuokrasääntely on aina huono idea. Se ei korjaa millään tavalla ongelmaa (asuntopula), vaan sen seurauksia. Pahimmassa tapauksessa vuokrasäätelyn takia asuntoja jätetään rakentamatta, joka pahentaa asuntopulaa. Näin on tapahtunut esimerkiksi Tukholmassa.

Jos Berliini kuitenkin vuokrasäätelyyn rupeaa, niin on hyvin mahdollista että vasemmistohallituksemme kääntää katseensa sinne, ja kopioi minkä kehtaa.

Jotta näin ei tapahtuisi, niin ehdotan tilalle vähiten haitallista vuokrasäätelyn muotoa, johon sain ajatuksen Twitteristä (Kudos Ville Wahlbeck):

Kojamo (entinen Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta) on maan suurin yksityinen vuokra-asuntojen tarjoaja, jolla on 35 000 asuntoa. Kojamon liiketoiminnan ydin näyttää olevan imuroida vuokralaiset kuiviksi kunnes he muuttavat pois.

Ehdotan, että jos tässä maassa vuokrasääntelyn tielle lähdetään, niin sääntelyä toteutetaan vain ja ainoastaan puuttumalla vuokrien korotuksiin. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi niin, että uusien vuokrasopimusten osalta vuokraa saa korottaa vain inflaation verran vuodessa ensimmäisen viiden vuoden ajan.

Näin allaoleva käppyrä saataisiin loivemmalle kulmakertoimelle, ilman että asuntotuotanto suuresti ottaa osumaa.

Kojamo otti myös hiljan sijoittajaviestinnässään kantaa asumistukiin:

Käytännössä mankeli toimii niin, että nykyisellään Kojamo nostaa vuokria vuosittain sen verran kuin kehtaa, ja vuokralaisista huolissaan olevat poliitikot nostavat asumistukia (tai muita tukia) sen verran että asukkaat eivät köyhdy. Tämä mahdollistaa sen, että Kojamo nostaa vuokria taas ensi vuonna.

Käynnissä olevan sote-uudistuksen onnistumisen kannalta (ja Kojamon kauhuksi) on olennaista katkaista tämä noidankehä, jossa kasvukeskusten vuokranantajat voivat ulosmitata kaikki korotukset sosiaaliturvaan.

Paras tapa uudistaa sosiaaliturvaa on tietysti perustulo (AA 15.2.2020), jossa mahdollisen elinkustannuslisän kustannukset ovat kuntien harteilla, eivätkä valtion.

Sosiaaliturvauudistuksen lisäksi kannattaa toki kaavoituksessa siirtyä Japanin malliin (AA 4.2.2020), joka on ns. lopullinen ratkaisu asuntopulaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu