Windfalltuotot pitäisi saada kanavoitua investoinneksi

Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan sanoi 1986 puheessaan:

”Government’s view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it.”

Maailma ei merkittävästi ole noista ajoista muuttunut:

EU haluaa leikata sähkön­myyjien ylimääräisiä tuottoja, mutta se voi johtaa sähkö­pulaan Suomessa (HS 24.10.2022)

Parhaassa tapauksessa tämä menisi niin, että valtiot verottaisivat ylituotot pois energiayhtiöiltä, ja investoisivat ne energiantuotantoon ja varastointiin, mutta todellisuus on lähes poikkeuksetta jotain muuta. Poliitikot kun tuppaavat jakamaan rahat itselleen mieluisiin kohteisiin sen mukaan mikä lisää heidän kannatustaan eniten, ja itse ongelmalle ei tehdä mitään.

Mutta olisiko mahdollista että nämä voitot saataisiin kanavoitua jotenkin tarvittaviin energia-alan investointeihin ilman että niitä pitää pyöräyttää ”keskuskeittiön” kautta?

Eiköhän – joko hyvällä tai pahalla. Ensimmäinen olisi jonkinlainen investointiporkkana, jossa valtio tulee vastaan joko rahallisella tuella tai verohelpotuksilla. Jälkimmäinen olisi keppi, joka velvoittaisi investoimaan tasauskapasiteettiin tavalla tai toisella, ts. yrityksiä velvoitettaisiin investoimaan myös muuhun kuin säästä riippuvaiseen energiantuotantoon.

Joka tapauksessa, uskon että firmat onnistuvat tässä paremmin kuin poliitikot, joko kepin tai porkkanan avulla, tai sekä että. Eräs esimerkki vihkoon menneestä interventiosta lähihistoriastamme löytyykin;

Laajakaista oraville? Poliitikkojen lempihankkeessa netti yhteen taloon on maksanut jopa kymmeniätuhansia (Yle 30.3.2016)

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

Disclaimer: kirjoittaja työskentelee energia-alan yrityksessä, josta hänellä on n. 13 vuoden työkokemus.

+2
AmosAhola
Kokoomus Helsinki

Olen 40-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 13 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu