Ydinvoiman määräsääntelystä on luovuttava

Käynnissä olevaan ja talvea kohti pahenevaan energiakriisiin ei ole olemassa mitään lyhyen aikavälin ratkaisuja.

Tarvittavaa määrää ns. baseloadia ei saada mitenkään rakennettua ajoissa talven pakkasia varten, varsinkin kun polttoaineesta on pulaa. Myöskään tuulella ja auringolla ongelma ei ratkea, sillä aurinkovoima ei talven pimeimpinä hetkinä tuota kuin muutaman prosentin maksimitehostaan, ja tuulivoimakin on ajoittain alle kymmenen prosenttia maksimitehosta. Vaikka kymmenkertaistaisimme nykyisen kapasiteetin, se ei riittäisi tyynellä säällä ja sähkökatkoja tulisi. Vesivoimaa voidaan mahdollisesti lisätä hieman, muttei riittävästi. Sähkön varastointiin on nykyään olemassa kaupallisia ratkaisuja, mutta Suomen kokoisen maan kokonaistarpeisiin ei akkuteknologia, tai mikään muukaan energian varastoinnin teknologia, ole nykyisellään riittävää.

Käytännössä kaikki mahdolliset olemassa olevat voimalaitokset tullaan valjastamaan käyttöön, ja ne tulevat käyttämään sitä polttoainetta mitä nyt satutaan käsiin saamaan. Pidän myös todennäköisenä että lapio osuu turpeeseenkin viimeistään ensi kesänä, ellei sattuman oikusta Putinille käy kuten Elvikselle.

Lyhyellä aikavälillä siis kärvistellään ja pyritään tasaamaan kulutusta tavalla tai toisella raapien kapasiteettia sieltä mistä sitä vain saadaan. Pitkällä aikavälillä uusiutuvat ja energian varastointi tulevat mahdollisesti riittämään, mutta entäpä keskipitkä aikaväli?

Jotta vastaava energiakriisi ei enää koskaan toistuisi Suomessa, tarvitsemme ydinenergialain uudistamisen niin, että jokaiselle ydinvoimalalle ei enää tarvitse hakea erillistä lupaa. Tämän sijaan luvan saanut taho saa asentaa niin monta turvallisuuskriteerit täyttävää ydinvoimalaa kuin sielu sietää, sillä edellytyksellä, että voimalat ovat tarvittaessa siirrettävissä. Muutos johtaisi markkinoiden syntymiseen pienydinvoimaloille, joita noin kontin kokoisena voidaan asentaa maan alle ympäri maata sen verran kuin tarvetta on.

Pienydinvoimateknologia on vuosikymmenien saatossa sukellusveneissä ja lentotukialuksissa testattu ja hyväksi havaittu. Sarjatuotannon tiellä on vain määräsääntely.

Kirjoittaja on liberaali filosofi, jolla on n. 13 vuotta työkokemusta kansainvälisestä energia-alan konsernista.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla presidentinvaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu