YIT ymmärtää antaa, muttei… – Helsingin maankäyttösopimukset liian höveleitä

YIT käynnistää neuvottelut Trigoni-tornitalohankkeesta vetäytymiseksi – ”Toteutus ei ole taloudellisesti kannattavaa” (RL 22.12.2021):

”Pieni tontti ja kolmikulmaiset korkeat rakennukset osoittautuivat erityisen haasteelliseksi yhtälöksi. Lisäksi rakennuskustannusten voimakas nousu ja koronapandemian taloudelliset vaikutukset kiinteistömarkkinoihin, vuokralaiskysyntään ja sijoittajien näkemyksiin vaikuttivat lopulliseen päätökseemme aloittaa neuvottelut hankkeesta vetäytymiseksi”

Ottaen huomioon, että suunnitelma kolmikulmaisista taloista on alunperinkin YIT:n, niin eiköhän perimmäinen syy ole tässä:

Vuokra-asunnot jäävät nyt asuntosijoittajien käsiin – Osa joutuu jo laskemaan vuokria (HS 23.11.2021)

YIT:n osakkeenomistajien kannalta päätös jättää leikki kesken ja alaskirjata 15 miljoonaa turskaa on mitä todennäköisemmin järkevä, mutta Helsingin ja helsingin tulevien asukkaiden kannalta näin ei ole, sillä erinomaisella sijainnilla sijaitseva tontti jäänee toistaiseksi rakentamatta.

Jotta vastaisuudessa Helsinki pääsisi myös saatille, maankäyttösopimuksien ehtoja on syytä muuttaa.

Ensinnäkin, noin suurta kohdetta ei kannata laittaa yhteen sopimukseen, vaan jokainen tornitalotontti on syytä huutokaupata erikseen, ja jokaisen tarjouksen liitteeksi tarvitaan sitova arkkitehtisuunnitelma. Huutokauppaan on syytä myös lisätä hinnan lisäksi muita paremetreja, joista tärkein on ”kuinka nopeasti lapio saadaan maahan” (mitä nopeammin, sen suurempi alennus), ja toisaalta sopimussakko jos suunnitelma ei toteudu. Eräs sopiva rangaistus olisi, että jos lapio ei osu maahan suunnitellusti, huutokaupan käsiraha menetetään, ja tontti huutokaupataan saman tien uudelleen.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Olen 40-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 13 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu