Ylen johtoon tarvitaan saneeraaja, muuten hallitus ampuu omaan jalkaansa
Kun yksityisellä sektorilla leikataan (syystä tai toisesta), annetaan toimivalle johdolle säästötavoite. Toimivan johdon tehtävä on kohdistaa leikkaukset sinne mistä ne aiheuttavat vähiten haittaa kyseisen yrityksen liiketoiminnalle. Jos leikkaukset eivät onnistu, tai leikataan väärästä paikasta, toimiva johto saa kerätä huonekasvinsa.
Julkisella sektorilla sopeutukset eivät toimi näin, ja tälle on olemassa toisella kotimaisella termikin:
”The Washington Monument syndrome, also known as the Mount Rushmore Syndrome or the firemen first principle, is a term used to describe the phenomenon of government agencies in the United States cutting the most visible or appreciated service provided by the government when faced with budget cuts.”
Kyse on siis siitä, että kun poliitikot päättävät leikkauksista, julkisen laitoksen johto kohdistaa leikkaukset niin, että niistä päättäneet poliitikot menettävät mahdollisimman paljon ääniä.
Tätä vasten keskustelu Ylen leikkauksista (IS 06.05.2023) on mielenkiintoinen. On nimittäin aivan totta, että poliitikkojen ei todellakaan tule ottaa kantaa Ylen varsinaisiin sisältöihin (eikä täten siihen, että mistä leikataan), mutta voiko tuleva hallitus mitenkään estää Washington Monument Syndromea Yleltä leikatessaan?
Ratkaisu on palkata Yleä vetämään määräaikaisella sopimuksella hallituskauden ajaksi ns. saneeraaja, jonka tehtäväksi annetaan leikkaaminen minimaalisella haitalla. Koska valtio omistaa 99,98% Ylen osakkeista, tälle ei ole mitään estettä. Arvioisin, että noin 20% voi Ylestä leikata ilman että palvelun taso edes heikkenee.
Itse toki kannustan suurempiinkin leikkauksiin (~50%), mutta tämä ei todennäköisesti onnistu enää ”juustohöylällä”, vaan tällöin tarvittaneen myös muutoksia lainsäädäntöön, jossa määritellään Ylen tehtävät.
Kirjoittaja on liberaali filosofi.
Nyt on pakko kysyä, että mitä tarkoittaa ”liberaali filosofi” tässä ajassa. Aitoa alkuperäistä liberalismia vai?
Ilmoita asiaton viesti
Aitoa alkuperäistä filosofiaa, kuulun Diogeneksen koulukuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
No se on hyvä kuulla! Uskotko saneeraajan vaikutuksen olevan ideologisessa mielessä myös tehokas (vaikka suoraan ei voikkaan tähän iskeä)?
Ilmoita asiaton viesti
Uskon, että voisin itsekin saneerata 10% menoista ilman että huomaisit mitään, ja että valtakunnasta löytyy ainakin tuplasti minua taitavampia saneeraajia.
Ilmoita asiaton viesti
20 % varaan helposti ja sama koskee koko julkista hallintoa ja virkamiehiä – väittäisin että jopa 30% olisi helppo karsia.
Ilmoita asiaton viesti
Osaako Inkala nimetä julkisesta hallinnosta edes kymmentä turhaa virkamiestä ja perustella, miksi he ovat turhia?
Ilmoita asiaton viesti
Itse en toivo mitään leikkauksia Ylen rahoitukseen, saati persujen tai liberaalien puuttumista sisältöihin
Kaupalliset kanavat syöttävät pääosin hömppää, mikä vertautuu Marxin sanontaan ”oopiumia kansalle”. En toki toivo kommunismin etenemistä, mutta onhan tuossa vanhassa lauseessa vahva peruskivi.
Ylen pitäisi saada suurempi vuosittainen rahoitus. Ylen palvelukseen hakeutuu valveutuneita henkilöitä, jotka eroavat pääosin hömppään perustuvista mainoskanavista.
Ilmoita asiaton viesti
Et toivo kommunismin etenemistä, mutta toivot nykyistä suurempaa julkista sektoria?
Ilmoita asiaton viesti
Puuduttavalle hömpälle on syytä olla vaihtoehto. Yle on hyvä vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Kommunismi on mainio vaihtoehto puuduttavalle hömpälle : )
Ilmoita asiaton viesti
”Ylen palvelukseen hakeutuu valveutuneita henkilöitä, jotka eroavat pääosin hömppään perustuvista mainoskanavista.” ja oltuaan muutaman vuoden tiedostavien ja valveutuneiden johtajien komenneltavina hakeutuvat kaupallisten kanavien palvelukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Washington Monument Syndromesta tulee tapa, jolla julkiset organisaatiot saavat lisää rahoitusta, tämä voi johtaa siihen, että julkiset organisaatiot käyttävät uhkaavia taktiikoita rahoituksen saamiseksi sen sijaan, että kävisivät rakentavaa keskustelua ja yhteistyötä poliittisten päättäjien kanssa. Tämä voi johtaa ylimääräisen paineen ja konfliktien syntymiseen julkisen sektorin ja poliittisten päättäjien välillä, mikä voi haitata julkisen sektorin tehokasta toimintaa ja yhteistyötä yhteiskunnan muiden osien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen toimitusjohtaja pitää vaihtaa. Vaikka Yle eri ohjelmissaan niin kovasti ja taajaan hehkutti Sanna Marinia ja hänen hallitustaan sekä moitti oikeisto-oppositiota, hallitus hävisi vaalit ja oikeisto voitti. Moinen strateginen epäonnistumien johtaisi potkuihin missä tahansa firmassa, miksei siis myös Ylessä?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä yksi syy miksi Yle on välttämätön:
https://areena.yle.fi/podcastit/1-65448099#autoplay=true
Ilmoita asiaton viesti
Ode puhuu asiaa:
”Minusta kokoomus tekee jättimäisen virheen, jos se suostuu perussuomalaisten vaatimukseen tukkia Ylen suu.
Riippumaton tiedonvälitys on ollut kaikkien kansalliskonservatiivisten puolueiden hampaissa. Toivon, ettei kokoomus liity tähän joukkoon. Kun Erdoganin ajattelulle antaa pikkusormen, se vie koko käden.”
https://www.soininvaara.fi/2023/05/05/miksi-yleisradiota-tarvitaan/?fbclid=IwAR0FL1q0oVSz2Iq8Rws061QCu3tPntsSgMj6G6zwXuJWa9hV20MWPGmChVQ
Ilmoita asiaton viesti
Historiassa kautta vuosituhansien on paljon käden menettäneitä.
Ilmoita asiaton viesti