Yleveroa ei pidä nostaa, vaan Ylen menot tulee siirtää normaaliin budjettimenettelyyn

Ylen rahoitus paisumassa yli 600 miljoonaan euroon vuodessa – veronmaksajia uhkaa lisälasku (TE 12.1.2022)

Uutiseen linkattujen tietojen pohjalta Ylen menot kasvavat n. 2,5% maailman tappiin, ja tästä extrapoloituna menot ylittävät miljardin vuonna 2046:

”[valtiovarainministeriön finanssineuvos] Kjellberg muistuttaa, että Ylen määrärahan kasvu johtuu lakiin perustuvista indeksikorotuksista, joihin puuttuminen vaatisi poliittisten päättäjien ratkaisua.

”On poliittinen kysymys, mitä halutaan rahoittaa ja kuinka paljon.”

Lainsäätäjämme ovat siis kirjanneet lakiin piikin auki, jonka rajana on vain taivas. Onni onnettomuudessa on, että lakiin ei ole kirjattu että ylevero nousee vastaavasti, jolloin päättäjämme ovat pian sen edessä, että nostetaanko tätä korvamerkittyä ja kansan paheksumaa veroa vai tehdäänkö vihdoin viimein oikea ratkaisu, ja siirretään Ylen menot valtion budjettiin kuten mikä tahansa muukin meno.

Näin olisi edes teoriassa mahdollista, että ainakin turhimmista Ylen ”palveluista” voidaan jossain vaiheessa leikata. Henkilökohtaisesti aloittaisin ”puolet pois” periaatteella, jonka jälkeen menoja voidaan kasvattaa taas 2,5% vuosittain.

Oikeastaan sama periaate olisi hyvä kirjata moneen muuhunkin julkiseen menoon, eli esim. 10 vuoden välein niistä on automaattisesti leikattava x%. Tämä pakottaisi vastaanottavat tahot keskittymään olennaiseen, sen sijaan että rönsyt kasvavat loputtomiin.

Kirjoittaja on liberaali filosofi.

+7
AmosAhola
Helsinki

Olen 39-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 11 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu