Rakkaus lajiin voi yhdistää – Urheilu on erinomainen areena myös diplomatialle

Maailma alkaa toisinaan muuttua sillä, että joku myöhästyy bussista.

Tarina kylmän sodan ajoilta kertoo, että Japanissa pöytätennisturnauksessa ollut yhdysvaltalaispelaaja myöhästyi oman joukkueensa bussista ja päätyi hyppäämään kiinalaisten bussiin. Vuonna 1971 maat olivat vastakkaisella puolella Vietnamin sodassa ja välit hyiset. Muut pelaajat eivät noteeranneet vieraan vallan vihollista, mutta yhden kiinalaispelaajan kävi yhdysvaltalaista ilmeisesti sääliksi. He kättelivät, ja kiinalainen antoi yhdysvaltalaiselle lahjoja. Poloisella yhdysvaltalaisella oli tarinan mukaan laukussaan vain kampa, mutta myöhemmin mies petrasi. Vastalahjojen joukossa oli esimerkiksi Beatlesin Let it ben sanat.

Kiinalaiset päätyivät lopulta kutsumaan yhdysvaltalaiset pöytätenniksen pelaajat vierailulle Kiinaan. Kuuluisan pöytätennisdiplomatian seurauksena Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon matkusti Kiinaan vierailulle seuraavana vuonna.

 

Urheilu on myös diplomatian väline, ja sitä käytetään paljon maiden väliseen lähentymiseen ja hyvien suhteiden luomiseen. Tunnetusti urheilukisat tarjoavat vaikeidenkin asioiden kanssa kamppaileville johtajille yhdistävän paikan tavata rennosti ja keskustella epämuodollisesti. Rakkaus lajiin voi vähintään tasoitella välejä.

Urheilumaailmalla itsellään tuntuu toisinaan olevan käsitys, että se elää irrallaan muusta maailmasta, yhteiskunnasta tai politiikasta. Tosiasiassa urheilun paikka ja merkitys yhteiskunnassa on erittäin vahva, aina lasten ja aikuisten liikuttamisesta, talkoista ja seurojen kisamatkoista jopa valtioiden väliseen yhteistyöhön asti. Urheilu tekee paljon hyvää, ja se voi vaikuttaa. Esimerkiksi Venäjän sulkeminen pian alkavista MM-kisoista oli tärkeä kannanotto jääkiekkoyhteisöltä.

Urheilijoiden poliittisia kannanottoja saatetaan paheksua, mutta on paljon yksittäisiä urheilijoita, jotka puhuvat ja tekevät töitä tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta. Sillä on uskomaton merkitys. Kun David Beckham lainaa Instagram-tilinsä ukrainalaiselle synnytyssairaalan johtajalle ja puhuu avun antamisen puolesta, johdantovideo kerää lähemmäs seitsemän miljoonaa katselua ja yli 30 000 kommenttia. En edes ala laskea, monenko suomalaisen poliitikon yhteiset postaukset tarvittaisiin, jotta päästäisiin samaan kattavuuteen.

 

Huippu-urheilun maailmassa on myös lukuisia ongelmia. Rahaa ja valtaa käytetään väärin, lajien käytännöt ovat toisinaan kyseenalaisia ja johtaminen vanhanaikaista. Maailmanpolitiikassa urheilun säihkettä hyödyntävät tarkoitusperiensä edistämiseen ja tarinansa pönkittämiseen myös diktatuurit. Yksi tunnetuimmista ajankohtaisista esimerkeistä löytyy itärajamme takaa.

Ongelmista on puhuttava ja niitä tuotava julki, sillä pään pistäminen pensaaseen vie yleensä vain syvemmälle pensaaseen. Silti ongelmien edessä ei pidä kyynistyä, vaan säilyttää myös uskonsa parempaan.

Urheilun hienouksia ovat itsensä ylittäminen, haaveiden ja tavoitteiden saavuttaminen sekä yhdessä tekemisen ja toisten kannustamisen voima. Ne ovat taitoja ja arvoja, joista kannattaa olla ylpeä. Urheilussa asuvat myös ihmisten ja ihmisyyden hienoimmat puolet. Käytetään sitä yhdessä hyväksi.

+3
Anna-Kaisa Ikonen
Kokoomus Tampere

Tampereen pormestari, kokoomuksen varapuheenjohtaja ja yhteiskuntatieteiden tohtori. Kiinnostunut elämästä, ihmisistä ja ilmiöistä. Käy lukemassa lisää: www.anna-kaisaikonen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu