Reagoinnista ennakoivaan johtamiseen

Suomessa tarvitaan nyt toivoa, joka auttaa jaksamaan ja sitouttaa meistä jokaisen noudattamaan elämäämme rajoittavia koronatoimia. Me tarvitsemme konkreettisia näkymiä tulevasta aina uusien loppukirien sijaan. Siksi olemme tänään julkaisseet Kokoomuksen keskustelunavauksen koronan exit-strategiasta. Se on suunnitelma, joka määrittelee selkeitä keinoja koronapandemiasta selviämiseksi ja yhteiskuntamme uudelleen avaamiseksi.

Koronatilanne on vakava ja voimakkaatkin rajoitukset ovat juuri nyt tarpeen, mutta kokonaisuuden on oltava ymmärrettävä ja sen on vastattava ihmisten oikeudentajua. Miksi kaikkensa terveysturvallisuuden edistämiseksi tehnyt pienyrittäjä saa pitää ovensa auki, mutta asiakkaita kielletään käyttämästä palveluita? Miksi yhä edelleen koronatestivaatimuksissa maamme rajoilla on puutteita, mutta paikalliselta kuntosaliyrittäjältä riistetään kaikki keinot koronaturvallisen toiminnan ylläpitämiseksi? Miksi ravintolasulkujen jatkumisesta tiedotetaan vuorokauden varoitusajalla? Työntekijöiden ja yritysten pitkään jatkunut epävarmuus, jäissä oleva kulttuuri- ja tapahtuma-ala, lasten ja nuorten hyvinvointi ja yleinen väsymys koronaan ovat yhtälö, joka huutaa vastauksia.


Improvisaatiolle on ollut aikansa ja paikkansa tilanteessa, jollaista emme ole Suomessa aiemmin kohdanneet. Ajan kuluessa tietämyksemme koronaviruksesta on kuitenkin lisääntynyt ja viruksen aiheuttamaa tautia osataan hoitaa paremmin. Siihen tietoon on tartuttava ja otettava vaikuttavimmat keinot käyttöön.

Kokoomuksen exit-strategia sisältää selkeitä toimenpiteitä koronapandemiasta selviämiseksi. Rajoitustoimien tulee olla alueellisesti kohdennettuja, ajallisesti rajattuja, oikeasuhtaisia ja vaikuttavia ja niiden tulee lähteä pienimmän haitan periaatteesta. Ennen järeämpiä toimia on aina varmistettava, että kaikki lievemmät rajoitustoimet ovat jo käytössä. Toimenpidelistamme sisältää systemaattisen rajakontrollin, kansallisen rokotustodistuksen käyttöönoton, tavoitepäivämäärän asettamisen aikuisikäisen väestön rokottamiseksi, laajamittaisen satunnaistestauksen, massarokottamisen suunnitelman sekä lukuisia muita keinoja.

On myös aika katsoa eteenpäin. Me haluamme Suomelle selkeän strategian koronakriisistä ulospääsemiseksi. Ihmiset ansaitsevat ymmärrettävän ja kirkkaan näkymän paitsi rajoitusten kokonaisuudesta myös siitä, koska ja miten akuutista kriisistä päästään eteenpäin. Tämä näkymä sisältää konkreettisen tavoitteen, koska koko aikuisväestö on rokotettu ja milloin rajoitteita päästään purkamaan. Useat maat ovat jo kääntäneet katseensa rajoituksista normaalin elämän palauttamiseen. Myös Suomen pitää pystyä katsomaan tulevaan ja muuttaa näkökulmaa aina kulloisenkin akuutin tilanteen hoitamisesta ennakoivaan johtamistapaan.

Kokoomuksen exit-strategiaan voit tutustua täältä.

0
Anna-Kaisa Ikonen
Kokoomus Tampere

Kansanedustaja, kokoomuksen varapuheenjohtaja, yhteiskuntatieteiden tohtori, työelämäprofessori, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kulttuuriharrastaja. Kiinnostunut elämästä ja ilmiöistä. Mukana monessa. Käy lukemassa lisää: www.anna-kaisaikonen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu