Inflaatio uhkaa ostovoimaa
En tiedä olenko ainut talous, jossa rahat ei tunnu riittävän mihinkään.
On mielestäni tehtävä tarkistus matalimpiin sosialiturvan muotoihin.
On suoranainen kansallinen häpeä leipäjonot ja muut sen kaltaiset avustusmuodot, etenkin lapsiperheille.
Hyvä hallitus, oletteko tietoisia hintojen noususta ja mitä aiotte tehdä asialle!
Joka tapauksessa siunattua joulujuhlaa kaikille.
Etkö just vähän aikaa sitten Anna kirjoittanut, että köyhät voivat tinkiä elintasostaan?
Ilmoita asiaton viesti
Mistä ”elintasosta”?
Ilmoita asiaton viesti
Muistatko kun kirjoitit kyseisen kirjoituksen vai oliko se sarkasmia?
Ilmoita asiaton viesti
Tänään kaupassa tulin toisiin aatoksiin.
Mitä kaikkea valtion tulee ihmiselle kustantaa on kysymys, joka pitäisi ratkaista.
Saako köyhä viettää joulua.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kaikki maksaa kaupassa. Itse voisin ehkä harkita vielä työntekoa eläkkeellä, koska eläkkeeni on niin pieni, mutta alle 15 euron tuntipalkoilla en kyllä töihin lähde.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sossu vieläkin ”laskee” veronpalautuksen tuloksi, koska sossu maksaa minimitoimeentulomääritelmään perustuvaa avustusta tarveharkintaisesti. Tiliotteista katsotaan paljonko on rahaa ja sen pohjalta avustetaan. Riippumatta siitä mistä raha on tullut.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ihminen on tuomittu elämään jollain avustuksella, onko ok että ”elintaso” on ruoka, vaatteet ja nukkumapaikka.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslaissa lukee, että suomalainen on oikeutettu työhön ja turvattuun toimeentuloon.
Ilmoita asiaton viesti
Ei perustuslaki noin yksioikoisesti määrää: ”Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.”
Sekä: ”Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.
Ja myös: ”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.”
Kyse on siis yhteiskunnan arvojen määrittämisestä ja erilaisten pyrkimysten kirjaamisesta.
Alla pykälät 18 ja 19:
18 §
Oikeus työhön ja elinkeinovapaus
Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.
Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.
Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.
19 §
Oikeus sosiaaliturvaan
Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.
Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.
Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.
Ilmoita asiaton viesti
Tukien korotus on yksi vaihtoehto. Toinen näkökulma olisi vastustaa inflaatiota. Inflaatio johtuu siitä, että keskuspankit ovat laskeneet liikkeelle uutta rahaa. Tätä on usein vaikea havaita, koska matka keskuspankin toteuttamasta arvopaperiostosta siihen, että maidon hinta lähikaupassa nousee, on pitkä ja mutkikas. Havaitsemista vaikeuttaa myös se, että eri tuotteiden hintoihin vaikuttavat muutkin seikat, kuten kysyntä ja tuotantokustannukset.
Juurisyy on kuitenkin siinä, että markkinoille ilmestyy uutta rahaa. Monesti tämä tehdään (tai ainakin sanotaan tehtävän) hyvässä tarkoituksessa. Esimerkkinä vaikka koronakriisin elvytys. Koska mitään ei synny tyhjästä ja näppäimen painallus keskuspankin tietokoneella ei tuota yhtään lisää hyvinvointia, laskun maksamisen aika tulee joskus. Tämän kirjoituksen perusteella se on alkanut nyt.
Ilmoita asiaton viesti