Kompostitarkastaja on aivan turhaa byrokratiaa
Kompostoinnissa on kysymyksessä aivan luonnollinen ilmiö, maatuminen.
Ilman kompostin hoitoa, kysymyksessä on tunkio, joka sekin on luonnollinen ilmiö.
Nähdäkseni me emme tarvitse näin luonnolliseen ilmiöön, kun biojätteiden muuttumiseen mullaksi tarkastajaa. Tämä on luonnossa kaiken aikaa tapahtuva prosessi, eikä se ole lainkaan vaarallinen ihmiselle korkeintaan väärin hoidettuna tuottaa hajuhaittaa.
Oikeestaan voidaan ajatella, että kompostoituminen on osa biojätteen luonnollista kiertokulkua. Biojätteen on tarkoituskin muuttua mullaksi.
P. S Biojätettä ei tule uusiokäyttää, vaan sen on luonnollista muuttua mullaksi. Osaksi kiertoa. EU:n laki on järjetön.
Miten banaaninkuorta uusiokäytetään. Luonnon kannalta paras ratkaisu, että se muuttuu mullaksi.
Tuo oli ammattikemistin jutuksi kovin suurpiirteinen. Komposti nimenomaan lahottaa eli hitaana prosessina polttaa orgaanista ainesta. Kyllä biojäte avotunkiossakin lahoaa, mutta epätasaisemmin ja esimerkiksi eläimiä (hiiret, rotat, lokit jne.) houkutellen.
Kompostin hoitamisesta olemme sinänsä samaa mieltä. Kompostoriin unohtunut sekoittamaton massa ei saa happea, vaan alkaa pilaantua mätänemällä. Sellainen ei tuota kuohkeaa multaa.
Ilmoita asiaton viesti
Prosessit on hyvin tiedossa.
Emme tarvitse näin luonnolliseen prosessiin tarkastia.
Lehdet ja muu kasvusto maatuu kaiken aikaa luonnossa. Taitaa tätä prosessia auttaa madot ja muut pieneläimet.
Ilmoita asiaton viesti
Onko jossain kunnassa todellakin kompostintarkastajan toimi?
Ilmoita asiaton viesti
Twitterissä tästä on ollut uutena asiana juttua.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008759024.html
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä miten biojätettä vois uusiokäyttää.
Tässä ei ole nyt järkeä.
Biojätteen luonnollinen kierto on tulla mullaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on järjetön laki.
Ilmoita asiaton viesti
Myöhästynyt aprillipila?
Ilmoita asiaton viesti
No.. Ei valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Olisko ympäristösihteri kompostintarkastaja
Ilmoita asiaton viesti
Se on aivan luonnollinen ja ympäristön kannalta myös hyvä prosessi.
Mitään vahinkoa ei pääse sattumaan, jos biojäte maatuu, niinkun kuuluukin.
Mikään raaka-aine ei mene hukkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään näe tarpeelliseksi byrokratisoida noin yksinkertaista toimenpidettä mutta asiana kompostointi on ihan jeees ja helppo ja siisti toteuttaa vaikkapa pokashimenetelmällä.
Kompostointi on hyvä mutta turhat tarkastukset syvältä, opastusta ihmiset tarvitsevat eivätkä rankaisua.
4H-toiminta ja maalaisjärki kunniaan nyt ja tulevina aikoina.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa artikkelissa kävi ilmi, että tuo on järjestetty sen takia, että EU haluaa kierrättää biojätteen materiaalina.
Ilmoita asiaton viesti
Jooh, minä ymmärrän kyllä kun puhutaan teurastamoista, ravintoloista ja muista suurista biojätteen tuottajista mutta yksittäisen mökkiläisen appelsiininkuorten suhteen en näkisi mitään syytä panikoitua tällä tavalla. Saattaa olla että eteläeuropassa on tilanne toinen mutta meillä täällä kotosuomessa tuollaiset kompostikontrolloinnit ovat vain tyhjänpäiväistä ja turhaa työtä. Siinä puhutaan tuossa jutussa myös kesämökeistä joten mitään realismia siinä ei ole.
Jätehuollon järjestämisen näen kyllä asiallisena mutta ensin pitäisi varmistaa että sille lajitellulle jätteelle eli pahville,muoville ja sekajätteelle on asialliset jättöpaikat ja niitä on riittävästi eikä alettaisi pipertelemään kahvinporojen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis banaaninkuorista raaka-aineeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Minun nähdäkseni biojäte ei ole ongelma, koska siitä tulee jotain niin luonnollista ja tarpeellista kuin multa.
Ilmoita asiaton viesti
Kompostitarkastaja ja kompostista ilmoittaminen kuulostaa aprillipilalta. Asia tulee vähän ymmärrettävämmäksi kun lukee perusteet: kyse on siitä että kotitaloudet tulevat biojätteiden erilliskeräyksen velvoitteen piiriin ja siitä vapautuu jos kompostoi itse biojätteensä. Tällöin on aika luonnollista, että kunnalla on myös mahdollisuus tarkastaa onko biojäteasia järjestetty kuten asukas on ilmoittanut.
Se on sitten toinen asia, että kuuluuko kierrätystavoitetta ylipäänsä pyrkiä korottamaan lainsäädännöllä vai olisiko joku muu keino, esim, asenteisiin vaikuttaminen, parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten on heitä, jotka sitkeästi laittavat biojätteet avokompostoriin. Siitä seuraa rottaongelma, joka aiheuttaa haittaa ja kustannuksia kaikille. Asenteisiin on yritetty vaikuttaa, huonolla menestyksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Mun äiti on ollut aikanaan edistyksellinen jätteiden kierrättäjä.
Ensimmäisten joukossa maalla kierrätti ja kymmenen henkisen perheen jätteet dumpattuna luontoon olis katastrofi.
En oikein ymmärrä tätä touhua.
Kun ruuan tähteet kompostoidaan, niin ei hätää.
Niin ja meillä ensimmäisten joukossa kävi jäteauto.
Ilmoita asiaton viesti
Entisvanhaan maalla ruoantähteet myös meni elukoiden appeeksi, sille kesäpossulle ja kanalaan. Sekään muuten ei ole enää laillista vaikka eläimiä vielä olisikin.
Muistelen ilmoittaneeni omasta kompostistani jäteyhtiölle jo 13 vuotta sitten: jäteastian tyhjennysväli on 2 vko mutta jos on komposti, sen voi saada tyhjennettäväksi kerran kuukaudessa. Ei tuota astiaa kukaan ole tietääkseni käynyt tarkastamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Avokompostejakin oli joskus. Mutta en nyt muista kompostoitiinko myös lehdet. Pihassa neljä isoa vaahteraa.
Ilmoita asiaton viesti
Rottaongelma on kaupunkilaisten ja omakotitalopeltojen ongelma eikä siellä juuri taida avokomposteja olla. Maalla rotat ovat harvoin ongelma ja jos ovat joskus niin se ongelma hoidetaan kotikonstein.
Ilmoita asiaton viesti
Espoo kaiketi lasketaan kaupungiksi? Siinähän se ongelma juuri onkin, että niitä avokomposteja pietaloalueilla on. Ei naurata maksaa rotantorjujalle, jos naapurustossa ylläpidetään rottahotelleja, rotat kun eivät tontinrajoja kunnioita.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni rottahotellin ylläpito on kielletty myös nykyisen lainsäädännön mukaan ja siitä kannattaa ilmoittaa esimerkiksi kunnan ympäristöterveysviranomaiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Olen saanut käsityksen, että heidän toimivaltansa rajoittuisi sormen heristelyyn. Mutta pitääpä tutustua asiaan tarkemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtäisin että kunnan ympäristöterveys on ympäristönsuojelulain mukainen toimivaltainen viranomainen joka voi antaa keskeyttämismääräyksen toimintaan joka aiheuttaa ympäristö- tai terveyshaittoja. Tietty se on pitkä tie mutta pelkäänpä että jos joku avokompostoi ruoantähteitä, ei uusikaan laki taida voida auttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon kompostia ei ole ongelma. Ja tietenkin ne tulee niistä taloista joissa on eniten ihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Biomassan luonnollinen tehtävä on seuraavaksi hajota ja muuttuua mullaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eri asia esim. turpeen energia käyttö.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus epäilyttää tuorebanaanit, ja niiden säilytyksen takia tehtävät toimet.
Tulisiko banaaneita myydä tuotanto-aluetta kauempana, vain kuivatettuina, kemikaalikuormituksen välttämiseksi?
Vaikka taloudellisesti ei enää sama bissness, niin suunta luonnollisempana, olisi parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän siinä on että se rottaongelma on nimenomaan vain kaupungeissa? Avonainen tunkio on ollut maaseudulla melkein ”sääntö” ennenvanhaan eikä minkäänlaista rottaongelmaa.
Tämäkin järjettömyys kuulostaa ihan siltä että tolla saadaan palkattua lisää turhakkeita tai jatkettua vanhojen turhakkeiden ”työuraa” .
Kyllä meillä on kohta myös ”savutarkastajat” jotka kiertää kyyläämässä poltetaanko tulisijoissa ”oikein”.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä tulee ajatus että rottaongelma olisi vain kaupungeissa? Voiskohan se johtua siitä että landella ”kuuluukin” kuulua vähän jyrsijöiden raksutusta kun syyspakkaset alkavat tai ainakin täällä suhtaudutaan joviaalimmin jos siimahäntä vilahtaa. Onhan niitä rottia taloissa ja kesämökeissä.
Itsellänikin oli rottaongelma kotosalla ilman avokompostiakin, johtunee siitä että olen viljapeltojen ympäröimänä. Ongelma poistui kun kävin netissä kasvinsuojelukurssin ja sain luvan ostaa rotanmyrkkyä. Ei niitä ole kiva myrkyttää mutta parempi teilata syksyllä muutama kuin keväällä satoja. Pari kissaa auttaisi asiaa mutta koirani sanoi ajatukselle ei.
Ilmoita asiaton viesti
”Itsellänikin oli rottaongelma kotosalla ilman avokompostiakin, johtunee siitä että olen viljapeltojen ympäröimänä. ”
Vai olisko sittenkin kysymys myyristä ja hiiristä? Niitä kissat kyllä saalistaa mutta rottiin ei taida kissa paljon puuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, kyllä mä rotan tunnistan. Aina joku jäi mekaaniseen loukkuun ja pienempiä sai noukkia sähköloukuista, parhaana päivänä kahdeksan kappaletta keittiön nurkassa olevasta sähköloukusta.
Mulla on käsitys että kissa kyllä ottaa rotanpoikasen jos kiinni saa. Täysikasvuisen nitistämiseen tarvitaan sitten aika kova kolli. Koirani niitä hätisti mutta ei sillä ollut edes pelotevaikutusta kun ei kiinni saanut yhtäkään.
Ilmoita asiaton viesti
On varmaan ollut tuuria ettei ole rottia pörrännyt nurkissa tai sitten se johtuu siitä että on aina ollut koiria ja kissoja. Ainoatakaan rottaa en ole tässä saaressa ikinä nähnyt ja kohta asuttu täällä jo 10v.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, että kaupungissa ongelman tekee se, että asuintalot on niin lähellä kompostia.
Ilmoita asiaton viesti
”Avonainen tunkio on ollut maaseudulla melkein ”sääntö” ennenvanhaan eikä minkäänlaista rottaongelmaa.”
Muistan vielä ajan jolloin ei ollut mitään viemäreitä ja likasangot tyhjättiin tunkioon, sinne samaan minne lapioitiin myös ulkohuusin tuotteet. En koskaan muista nähneeni rottaa, siis muualla kuin kirjojen kuvituksissa.
Toki silloin oli joka talossa kissoja, joille ei annettu kotona lihaa, joten ne hoitelivat proteiinin tarpeestaan itse ja samalla rotta- ja hiiriongelmat.
Mutta olen nähnyt pihallani kärppiä, jotka ovat parempia kuin kissat ja hoitelevat kaikki jyrsijät, myös jänikset.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.youtube.com/watch?v=OyOCSm5inA4
Tuossa Terej Sammallahti kertoo mistä on kysymys.
Aivan käsittämätöntä touhua.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä lienee ei ollu käsitetty, että jonkin kokonoinen talous velvoitetaan kierrättämään jätteensä, niinkun aikaisemmassa kommentissa oli.
Ilmoita asiaton viesti
IS:n jutussa sanotaan että omakotitaloja, taloyhtiöitä ja jopa kesämökkejä.
Ilmoita asiaton viesti
Toivon, että EU ei ajattele että biojäte kierrätetään muutoin kuin kompostoimalla.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni tässä ei ole olennaista se millä tavoin biojäte käytetään.
Kyseessä on yksi järjetön kontrolli ihmisille.
Ja samalla aivan järjetöntä velaksi otetun rahan käyttöä. (Yhtä järjetöntä se olisi vaikka olisi ”omaa rahaa”.)
Me, veronmaksajat tämänkin tyhmyyden maksamme.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole järkeä kärrätä paikkaan ö biojätettä odottamaan parempaa käyttöä, kun luonnollinen prosessi muuttaa sen mullaksi joka ei ole millään tavalla haitallinen.
Ilmoita asiaton viesti
Toki tuo kontrolli on myös tosi inhottava.
Ilmoita asiaton viesti
Taloussanomissa oli henkilö koon mukaan.
Nyt on niin, että komposti ei heti maadu, vaan ainakin isoissa talouksissa voidaan joutua ottamaan useita komposteja. Jos vielä laitetaan lehdet mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sammallahti provosoi, mutta minä olin jo provosoitunut tästä asiasta valmiiksi jo muutenkin. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Salonen tuolla ansiokkaasti aiemmin toteaa, niin tämähän ei ole mikään aprillipila, vaan seuraus kiristyneistä velvoitteista kiinteistöjen jätehuollossa. Ensi kuulemalta ehkä kuulostaa ”mielipuoliselta”, mutta jos tarkemmin ajatellaan, niin ehkä siinä (tarkastuksessa)jotain pointtia on.
Itse olemme kompostoineet jo useamman vuoden ja saaneet sitä kautta sitten jäteastioiden tyhjennysväliä pitkitetyksi ja sitä kautta siis taloudellista hyötyä myöskin. Uskoakseni kuitenkin vielä tänään aika monessakin taloudessa viskellään kaikki jätteet samaan muovipussiin ja se sitten roskiin. Ainut tapa vaikuttaa näihin ”vapaamatkustajiin” lienee määräykset ja sanktiot sitten niiden noudattamatta jättämisestä.
Mitä sitten tulee noihin jyrsijöihin, niin niitä meidänkin talossa syksyllä alkaa liikuskella. Pellon reunassa talo, niin ei niille mitään mahda. Onneksi kuitenkin rotat erittäin harvassa ja valtaosaltaan hiiriä/myyriä. Juutuubissa hyviä ansaviritelmiä. Tarttis jotain sellaista alkaa viritellä, kun tuntuu ettei nämä tavalliset ”lossit” niin pyydystä.
(noista sähköansoista kuullutkaan..toimiiko sellaiset?)
Ilmoita asiaton viesti
Rotat saa kaveriksi, oli kompostia tai ei. Meillä on taatusti tiivis lämpökompostori eikä lintuja ruokita, mutta rottia on parina kesänä pitänyt jahdata. Syy on maaseutuasuminen ja eläinten pito, monella hevosia, itsellä alpakoita ja nämä otukset tuottavat ihan kohtuullisesti jätöksiä, jotka rottia kiinnostavat. Aika mahdoton tehtävä olisi kompostoida alpakoiden lanta niin, etteivät siimahänmät pääse siihen käsiksi. Tosin jotkut ovat yrittäneet.
Sinänsä kompostitarkastus kuulostaa todellakin turhalta byrokratialta, kun avokomposteja ei maallakaan ole kuten vanhoina hyvinä aikoina.
Ilmoita asiaton viesti
”.noista sähköansoista…”
Yhtään täyskasvuista rottaa en ole sähköansaan saanut, rotanpoikasia ja hiiriä kyllä. Joko sen teho ei riitä tai sitten aikuinen rotta älyää olla menemättä siihen. Helvetillisen tällin siitä saa, tiedän kun panin metalliveitsellä sen perälle maapähkinävoita kun virta oli päällä…
Mekaaniset loukut voivat joskus jättää elukan kitumaan eikä ole mukava herätä yöllä siihen vikinään ja kolinaan tekemään veritöitä kun raukkaparka yrittää päästä pois käpälä fällässä.
Ilmoita asiaton viesti
Pieneltä näyttää, mutta on merkki vaarallisesta meiningistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaiset lait ovat kansankiusaamista. Valtio tunkeutuu ihmisen elämässä alueille, joille sen ei pitäisi tunkeutua.
Ilmoita asiaton viesti