Tekoäly muuttamassa näkymättömästi arkea ja liike-elämää – Yhteiskirjoitus Peter Vesterbackan kanssa

Peter Vesterbacka, Anna Lahtinen

Suomalainen liike-elämän henkilöbrändi Peter Vesterbacka ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun vanhempi tutkija Anna Lahtinen pohtivat suomalaisen tekoälyn nykytilaa ja sen tulevaisuutta ”Tekoäly Suomessa” -sarjassa. Keskustelussa korostui tekoälyn huomaamaton, mutta mullistava vaikutus sekä sen merkittävä potentiaali tulevaisuudessa.

Huomaamatonta tekoälyä kaikkialla

Tekoälyn merkittävin piirre on sen näkymättömyys: se on osa monia palveluita, mutta harva meistä huomaa sen läsnäolon. Käyttäessämme Googlea, pelisovelluksia, valokuvapalveluita tai muita digitaalisia palveluita, tekoäly on siellä takana optimoimassa käyttökokemusta. Se on kuin sähkö, joka virtaa seinistä ilman, että kuluttajan tarvitsee tietää sen alkuperä tai ymmärtää taustalla toimivia algoritmeja.

Paras tekoäly on usein se, mitä ei edes huomaa. Tekoäly on ympärillämme, parantamassa palveluita ja optimoimassa prosesseja. Se on läsnä jo perinteisilläkin aloilla ja esimerkiksi rakennusteollisuudessa, missä se auttaa optimoimaan betonin tekoa ja pienentämään hiilijalanjälkeä. Tekoäly on siis muuttunut näkymättömäksi osaksi jokapäiväistä elämäämme, vaikka sen toiminta pysyykin usein kuluttajalta piilossa.

Tekoälyn tulevaisuus

Tulevaisuudessa tekoälystä tulee yhä merkittävämpi osa arkea ja liiketoimintaa. Tekoälyn kehitys etenee harppauksin, mikä avaa mahdollisuuksia uusien palveluiden ja tuotteiden kehittämiselle. Lisääntynyt prosessoriteho ja resurssien saatavuus mahdollistavat tekoälyn laajemman käytön.

Liike-elämän on varauduttava siihen maailmaan, että meillä on rajattomasti resursseja, kuten prosessoritehoa, tietoliikennekyvykkyyttä ja tallennustilaa. Nämä resurssit mahdollistaisivat tekoälyn entistä laajemman käytön ja avaisivat ovet palveluille, jotka olisivat aiemmin olleet liian hitaita tai kalliita toteuttaa.

Suomi globaalilla tekoälymarkkinoilla

Tekoäly voi vahvistaa Suomen asemaa globaaleilla markkinoilla. Suomella on maine korkealaatuisena teknologian ja koulutuksen maana, joka on saanut tunnustusta muun muassa maailman onnellisimpana maana useampana vuotena peräkkäin.

Tekoälyn kehitys osana Suomen brändiä sopii yhteen korkean jalostusarvon tekemisen kanssa. Se korostaa sitä, että Suomi on hyvä paikka kehittää tekoälyä ja teknologiaa sekä pilotoida uusia ratkaisuja. Tekoälyn hype-vaihe on jo ohitettu, ja olemme siirtyneet tekoälyn käytännön soveltamiseen meidän jokaisen työssä ja liike-elämässä laajemmin.

Tekemisessämme olisi aina otettava huomioon rajallisuutemme. Siksi meidän on valmistauduttava sellaiseen tulevaisuuteen, jossa meillä on käytössämme rajattomat tietojenkäsittelyresurssit, sillä sitä kohti maailma on vääjäämättä matkalla.

– Peter Vesterbacka, yrittäjä ja yritysguru


Blogikirjoitus on osa Haaga-Helian Tekoäly Suomessa -haastattelusarjaa, johon kuuluu myös YouTube-videosarja. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toteuttama sarja on osa ”Tekoälyinnovaatioekosysteemillä kilpailukykyä PK-yrityksille Etelä-Suomessa” eli AI-TIE Etelä-Suomi -hanketta. AI-TIE:tä ovat tukeneet Euroopan aluekehitysrahasto sekä Uudenmaan ja Kymenlaakson liitot osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

annalahtinen

Anna Lahtinen, KTT, vanhempi tutkija, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Anna keskittyy työssään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan yrittäjyydessä ja liiketoiminnan uudistamisessa.

Hänen johtamia hankkeita ovat Työsuojelurahaston rahoittama "Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön yhteiskehittämällä" ja sen edeltäjä "Tekoäly tulee – tuki, osaaminen ja yhteistyö kuntoon!" sekä Euroopan aluekehitysrahaston ja Uudenmaan liiton tukemat "Tekoälyinnovaatioekosysteemillä kilpailukykyä PK-yrityksille" eli AI-TIE ja sen laajennettu sisarhanke AI-TIE Etelä-Suomi, joissa on tuettu lähes 150 suomalaisen yrityksen tekoälymatkaa.

Annalla on kahdenkymmenen vuoden kansainvälistä työkokemusta projektijohtamisesta ja kumppanuuksien kehittämisestä liike-elämässä, korkeakouluissa ja innovaatioekosysteemeissä. Hänen viimeisimpiä julkaisuja ovat Tehoa tekoälystä pk-yrityksille! -opas (www.haaga-helia.fi/ai-tie) sekä Tekoäly Suomessa -videohaastattelusarja (www.youtube.com/@ai_finland), jossa suomalaiset vaikuttajat jakavat kokemuksiaan tekoälystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu