Tekoälyn hyödyntäminen ravintola-alalla: huippukokki Henri Alénin näkökulma

Henri Alen, Anna Lahtinen

Tekoälyn hyödyntäminen ravintola-alalla: huippukokin näkökulma 

Tekoäly on tulossa vauhdilla myös ravintola-alaan, ja tekoälyn uhkia ravintola-alalla ei kannata pelätä, tekoälyssä on lähinnä mahdollisuuksia. Ravintola-alalla on paljon potentiaalia hyödyntää digitalisaatiota ja tekoälyä nykyistä laajemmin, vaikka perinteisesti ala seuraa monessa suhteessa muiden toimialojen perässä digitaalisten innovaatioiden käyttöönotossa.

Tekoälyn soveltamisessa on otettava huomioon koko ruokaketju. Maataloudesta ruoan varastointiin ja jakeluun tekoälyn ja digitalisaation avulla voidaan optimoida prosesseja ja vähentää hävikkiä. Tekoälyn avulla voidaan tehostaa monia ravintola-alan toimintoja, kuten tilaustapoja ja logistiikkaa. Ravintola-alalla tehdään työtä ensisijaisesti ihmisten kanssa, mutta tekoäly voisi auttaa datalla johtamisessa ja olla tehokas tapa hallita ja tehostaa prosesseja.

Tekoälyn vaikutus asiakaskokemukseen

Tekoälyn soveltaminen ei tarkoita ihmisen korvaamista, eikä tämä ole tavoitteena. Ravintola-alalla kokemus on kokonaispalvelu, jota ei voida korvata tekoälyllä. Ihmiset haluavat olla ihmisten kanssa, keskustella ja kokea asioita. Mutta tekoälyllä voidaan parantaa ja laajentaa asiakaskokemusta ennen ja jälkeen ravintolakäynnin.

Tekoäly voi esimerkiksi auttaa venyttämään asiakaspolkua ravintolassa sekä ennen asiakkaan saapumista että hänen lähtönsä jälkeen. Tekoälyyn perustuva teknologia voi myös auttaa räätälöimään tarjouksia ja ruokaratkaisuja yksilöllisesti asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Tekoälyn arkinen hyödyntäminen ravintola-alalla

Vaikka tekoälyn rooli ei aina ole ilmeinen, se on jo osa ravintola-alan arkea monin eri tavoin. Esimerkiksi tekoälyä hyödyntävät Google-hakuominaisuudet ovat apuvälineitä suunniteltaessa ruokalistoja tai selvittäessä raaka-aineiden alkuperää. Määrätietoinen tekoälyn käyttöönotto ja hyödyntäminen ravintola-alalla voi auttaa parantamaan ravintola-alan tehokkuutta ja asiakaskokemusta, sekä auttaa kehittämään ruokaketjua kokonaisuudessaan ja sen eri osia.

Jos mietitään digitaalisten mahdollisuuksien käyttöä, ne tulevat muuttumaan aika radikaalisti. Logistiikka osana tukkua, varastojen hallintajärjestelmät, digitalisaatio maataloudessa… eri osista rakentuu digitalisaatio koko ruokaketjussa. Me emme voi miettiä vain ravintolan ovia, seiniä, kokkia ja tarjoilijoita vaan meidän pitää puhua koko ruokaketjusta ja tekoälystä ja digitaalisuudesta osana sitä.

– Henri Alén, keittiömestari, ravintoloitsija ja Master Chef -tuomari


Blogikirjoitus on osa Haaga-Helian Tekoäly Suomessa -haastattelusarjaa, johon kuuluu myös YouTube-videosarja. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toteuttama sarja on osa ”Tekoälyinnovaatioekosysteemillä kilpailukykyä PK-yrityksille Etelä-Suomessa” eli AI-TIE Etelä-Suomi -hanketta. AI-TIE:tä ovat tukeneet Euroopan aluekehitysrahasto sekä Uudenmaan ja Kymenlaakson liitot osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

annalahtinen

Anna Lahtinen, KTT, vanhempi tutkija, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Anna keskittyy työssään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan yrittäjyydessä ja liiketoiminnan uudistamisessa.

Hänen johtamia hankkeita ovat Työsuojelurahaston rahoittama "Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön yhteiskehittämällä" ja sen edeltäjä "Tekoäly tulee – tuki, osaaminen ja yhteistyö kuntoon!" sekä Euroopan aluekehitysrahaston ja Uudenmaan liiton tukemat "Tekoälyinnovaatioekosysteemillä kilpailukykyä PK-yrityksille" eli AI-TIE ja sen laajennettu sisarhanke AI-TIE Etelä-Suomi, joissa on tuettu lähes 150 suomalaisen yrityksen tekoälymatkaa.

Annalla on kahdenkymmenen vuoden kansainvälistä työkokemusta projektijohtamisesta ja kumppanuuksien kehittämisestä liike-elämässä, korkeakouluissa ja innovaatioekosysteemeissä. Hänen viimeisimpiä julkaisuja ovat Tehoa tekoälystä pk-yrityksille! -opas (www.haaga-helia.fi/ai-tie) sekä Tekoäly Suomessa -videohaastattelusarja (www.youtube.com/@ai_finland), jossa suomalaiset vaikuttajat jakavat kokemuksiaan tekoälystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu