Oulu-vene vuotaa

Suuresta Oulusta on menetetty jo Suomen Tivoli ja ensi kesästä lähtien myös Meri Oulun kesäteatteri pikkuruiselle Kempeleelle. Jo aiemmin myös yritysvirta on kulkenut samaan suuntaan. Vääjäämättä vaikuttaa siltä, että Oulun kaupungin kaavoitus ei toimi. Sitä onkin vuosia tai oikeammin vuosikymmenien ajan kritisoitu liian byrokraattiseksi ja siten kankeaksi ja hitaaksi jopa mahdottamaksi. Usein mennään lauseen ”Suuri laiva kääntyy hitaasti” taakse. Se on tekosyy olla tekemättä parannuksia. Yhtä lailla kuin ihmiset ovat luoneet kaavoitus byrokratian, voivat he sen myös muuttaa – jos halua on.

Jo ollessani Oulun kaupunginvaltuutettuna edellisillä valtuustokausilla puhuin voimakkaasti sivistys- ja kulttuuri- sekä yhdyskuntalautakunnan yhteistyön aloittamisesta tavoitteena pitää kylien kyläkoulut elossa ja toimivina kaavoituksen avulla. Vuonna 2020 tein tätä koskevan talousarvioaloitteen, jossa esitin lisäksi, että Oulun kaavoitusta pyrittäisiin nopeuttamaan ja joustavoittamaan. Viime aikaiset Oulun kyläkoulujen alasajopäätökset osoittavat, että tässä ei olla onnistuttu.

Oulun kokoisessa maantieteellisesti laajassa kunnassa luulisi löytyvän tilaa niin tivolille kuin kesäteatterillekin. Eikö kaupungin kaavoituksen pidä olla asiakaslähtöistä?! Ideaalimaailmassa kaupungilla tulee olla valmiiksi kaavoitettuna alueita eri toimijoille, joista kaupunki voi nopeasti osoittaa tontin, kun asiakas sitä pyytää. Oulussa kyllä lääniä riittää, mutta ei näemmä sitä halua, josta aiemmin mainitsin.

Kunnan elinvoiman kivijalkana toimii sen kaavoitus. Sen tehtäviä on toimia mahdollistajana erilaisille toiminnoille, jotka tuovat kuntaan elinvoimaa eli tyytyväisiä asukkaita ja vierailijoita eli säpinää ja sitä kautta myös kunnan kassaan kilahtaa niitä kaivattuja veroeuroja. Panostukset toimivaan kaavoitukseen maksavat moninverroin itsensä takaisin.

Forum24-lehteen (30.8.2023) haastateltu Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä kertoikin, että Ouluun on asetettu hänen toimestaan palvelumalliprojekti, jonka tiimissä on BusinessOulun, yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden sekä sivistys- ja kulttuuritoimialan osaaja. ”– Ideana on se, että jos yritys ottaa yhteyttä, oltaisiin alusta saakka jo ratkaisulähtöisellä ja positiivisella asenteella ratkaisemassa sijoittumista Ouluun. Tiimi kulkisi mukana ja tukisi asiakasta. Tärkeää olisi kuunnella yritystä ja yrityksen edustajan esittämiä tavoitteita – sitä, mitä yritys hakee Oulusta.” Onnea uudelle tiimille työskentelyyn!

Kaavoitus on siis paljon vartijana niin yritysten kuin muidenkin toimijoiden sijoittumisessa Ouluun sekä myös kyläkoulujen säilymisessä kylien sykkivinä sydäminä.

Anne Snellman
FT, sairaanhoitaja (sd.)
Oulu

(Tämä mielipidekirjoituksen julkaistiin Kalevassa 5.9.2023.)
AnneSnellman
Sosialidemokraatit Oulu

Filosofian tohtori, sairaanhoitaja. www.annesnellman.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu