Pohteen suunnitellut säästöt tulevat kalliiksi

Sote-uudistuksen tavoitteena oli parantaa sote-palveluiden saatavuutta. Tätä eivät kyllä nykysuunnitelmat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella edistä lähipalveluita karsimalla – päinvastoin.

Oulunsalon terveysaseman ja hammashoitolan lopettamiset siirtävät oulunsalolaisten sote-palvelut kauemmas lähimpien ollessa Kempeleessä tai Kaakkurissa. Akuuttivastanotolle pitäisi mennä Kempeleeseen tai Kontinkankaalle asti. Toisaalta Oulun keskustaan tarvitaan uusi sote-keskus muun muassa Kontinkankaan tila-ahtauden takia.

Pohteen aluevaltuutetuilla on paljon pohdittavaa. Oulun kaupunginvaltuutetut voivat vain seurata vierestä, jos eivät sitten istu kahdella pallilla.

Lähipalveluiden siirtäminen kauemmaksi johtaa vääjäämättä sote-palveluihin hakeutumisen vaikeutumiseen ja sitä kautta hoidon aloituksen hidastumiseen johtaen korjaavien palveluiden kulujen nousuun. Myös ennaltaehkäisevien sote-palveluiden saanti vaikeutuu, joten taas kustannukset lisääntyvät korjaavien palveluiden puolella.

Sote-uudistuksen tavoitteena oli myös parantaa perusterveydenhuoltoa siten, että erikoissairaanhoidon tarve vähenee. Perusterveydenhuollon siirtäminen kauemmas asiakkaista ei paranna niiden laatua – päinvastoin.

Suomen terveydenhuollon menojen bkt-suhde pohjoismaiden on alhaisin. Suomen terveydenhuollon käyttötalousmenojen suhde bruttokansantuotteeseen oli vuonna 2020 9,5 %, OECD-maissa keskimäärin 9,7, Ruotsissa 11,5, Norjassa 11,3, Tanskassa 10,5 ja USA:ssa 18,8 %. Suomen hallituksen tulisi pikaisesti korjata hyvinvointialueiden rahoitus oikealle korkeammalle tasolle, jotta edes kansalaisten lakisääteiset sote-palvelut voidaan turvata.

Keskittämishuumassa on myös kokonaan unohtunut ilmastonmuutoksen hidastaminen. Lisääntyvä ”sote-matkailu” itsestään selvästi lisää autoilua ja siten pahentaa ja nopeuttaa ilmastonmuutosta.

AnneSnellman
Sosialidemokraatit Oulu

Filosofian tohtori, sairaanhoitaja. www.annesnellman.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu