Suomen terveydenhuolto on kriisissä

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alussa. Koko niiden olemassaolon ajan niiden talous on tietoisesti alibudjetoitu valtion taholta. Ja kyllä sosiaali- ja terveysministeri Juuso (ps.), rahat hyvinvointialueille antaa valtio. Hyvinvointialueilla ei ole verotusoikeutta. Kerron näin, koska maisteri Juuso on sälyttänyt vastuun SOTE-palveluiden laadukkaasta toteutuksesta hyvinvointialueille. MUTTA, MUTTA. Eivät hyvinvointialueet pysty toteuttamaan ministeri Juuson komentoa laadukkaista SOTE-palveluista, koska niiden talous on kuralla puuttuvien eurojen takia. Oletan, että ministeri Juuson mielestä hyvinvointialueiden siis pitäisi leikata menojaan kuvitteellisilla saksilla niin taiten, etteivät palvelut kärsi. Ei onnistu.

 

Lisäksi hallitus on keksinyt auttaa hyvinvointialueita luomassaan rahapulassa pidentämällä hoitotakuuta. No, mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Eli sairaat saavat rauhassa pysyä pidempään sairaina ihan hallituksen siunauksella. Käytännössähän tämä tulee jatkossa niin rahallisesti kuin henkisestikin paljon kalliimmaksi kuin se, että hoitotakuu olisi lyhyempi. Kroonistuessaan sairaudet ovat paljon vaikeampia ja pitkäkestoisempia hoitaa, joten kulut kasvavat verrattuna ripeään hoitoonpääsyyn puhumattakaan ennaltaehkäisevästä hoidosta.

 

Liipaisimella ovat muun muassa Kouvolan yöpäivystys sekä Oulaisten ympärivuorokautinen päivystys. Näin kriittisten terveyspalveluiden siirtämisessä kauas sairaiden ulottumattomiin ei ole mitään järkeä. Nopeaa hoitoonpääsyä tämä ei ainakaan edistä. Ja toisaalta ilmastonmuutoskin pahenee, kun sairaat reissaavat ympäri maakuntia.

 

Suomen terveydenhuollon palvelut tuotetaan jo nyt muihin Pohjoismaihin verrattuna halvimmalla. Eikö maamme hallitus ole huomannut, että Suomen väestö ikääntyy ja sitäkin kautta SOTE-menot kasvavat?! Absurdia on, että samaan aikaan Turun tunnin juna -hanke etenee. Kyse on priorisoinnista. Maamme hallitus on osoittanut teoillaan, miten sille on tärkeämpää päästä tunnissa Helsingistä Turkuun ja takaisin kuin se, että suomalaiset saisivat laadukkaita SOTE-palveluita.

 

Lisäksi terveydenhuollon vuokratyövoimasta. Hyvinvointialueet tulevat kamppailemaan hoitajapulan kanssa tasan niin kauan kuin julkisen puolen palkat makaavat palkkakuopassa. Ainoaksi vaihtoehdoksi on jäänyt rekrytoida hoitajia vuokratyöfirmoista, joissa hoitajien palkat ovat korkeammat vastaten hoitajien työn vaativuutta ja vastuuta.

 

Korostan lopuksi, että vastuu SOTE-palveluiden laadusta Suomessa kuuluu Suomen hallitukselle ei hyvinvointialueille. Ilman riittävää valtion rahoitusta, hyvinvointialueet joutuvat vain kurjistamaan SOTE-palveluita unohtaen esimerkiksi palveluiden kehittämisen. SOTE-uudistuksen tavoite oli nopeuttaa hoitoonpääsyä tasapuolisesti ympäri Suomea. Tämä tavoite on selvästi kuopattu, koska lopputulos on päinvastainen. Sitä saa mitä tilaa.

 

Anne Snellman
Filosofian tohtori, sairaanhoitaja (sd.)
Oulu
AnneSnellman
Sosialidemokraatit Oulu

Filosofian tohtori, sairaanhoitaja. www.annesnellman.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu