Kuka järjestää kivat pelihetket?

 

Yhteisöllisyys on asukastoiminnan kulmakivi. Asukkaiden aktiivisuus ja sitoutuminen omaan asumiseensa säästää myös vuokranantajan, eli asukkaan varoja. Toimiva ja omistautunut talotoimikunta on yhteisön sydän, joka on kootusti kantaa ottava, hallinnoiva ja yhteisöllisyyttä tuottava toimija turvalliseen asumiseen, järjestäen myös niitä kivoja pelihetkiä pihan lapsille.

Kunnallisessa vuokra-asumisen asukastoiminnassa noudatetaan lakia yhteishallinnosta, joka on vahvistettu 16.7.1990. Yhteishallintolaki on toimiva pienen kunnallisen vuokra-asumisen tuottavan yhtiön käsikirja mutta nykymuodossaan ei huomio suurten yhtiöiden tuottaman vuokra-asumisen asukastoiminnan tarpeita, joita on mm HEKA eli Helsingin kaupungin asunnot.

Lain mukaan yhteishallinnon tarkoituksena on antaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuus omaa asumistaan koskevissa asioissa sekä lisätä asumisviihtyvyyttä ja edistää vuokratalojen kunnossapitoa ja hoitoa. HEKA:ssa päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuutta käyttää asukaskokouksen valtuuttamana talotoimikunnat, vuokalaistoimikunnat ja vuokralaisneuvottelukunta.

Tulevan hallituskauden yksi tärkeimpiä uudistuksia tulee olla asuntopolitiikan muutos ja tuominen 2020 -luvulle. Laki yhteishallinnosta tulee saattaa vastaamaan nykypäivän tarpeita myös isojen toimijoiden asukastoimintaan ja lakiin pohjautuen taata mm vuokralaistoimikunnan ja vuokralaisneuvottelukunnan asema kantaa ottavana toimijana ja asukkaiden edustajana.

AnneVuori
Helsinki

Heka asukasaktiivi
Vuokralaiset HKVY ry:n puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu