Unohtuiko oppisopimus?

 

Useat puolueet ovat ottaneet kantaa oppivelvollisuuden pidentämisestä 18 vuoteen, jolloin oppivelvollisuuden piiriin tulisi myös toinen aste. Nuoren olisi pakko valita peruskoulun jälkeen lukio tai muu opistopohjainen koulu, esimerkiksi kauppaopisto tai ammattikoulu.

Ammattikoulun haasteena on resurssipula. Ammattikouluun on otettava jokainen sinne hakenut oppilas, vaikka koululla ei olisi resursseja opettaa. Tämä näkyy lyhyinä koulupäivinä tai ns. etäpäivinä ja näin ollen koulusta valmistuu oppilaita, joilla ei välttämättä ole valmiuksia työskennellä opiskelemassaan ammatissa.

Moniin perinteisiin ammatteihin voi kuitenkin opiskella oppisopimuksella mutta tämä näyttäisi olevan kokonaan unohdettu keskusteluissa. Oppisopimuskoulutus antaa opiskelevalle nuorelle käytännön kokemusta ja yritys saa oppisopimuksen päätyttyä yritykseensä sopivan työntekijän. Myös aikuisten oppisopimuskoulutus on saatava tunnetummaksi vaihtoehdoksi.

Nyt yritysten tulisikin valmistautua tulevaisuuteen ja laatia oppisopimuskoulutuksen tavoitteet työvoiman saatavuuden turvaamiseksi myös jatkossa.

AnneVuori
Helsinki

Heka asukasaktiivi
Vuokralaiset HKVY ry:n puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu