Asunnottomien yö

Kansainvälinen päivä köyhyyden poistamiseksi on 17. lokakuuta vietettävä vuosipäivä, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota maailmanlaajuiseen köyhyyteen ja pohtia keinoja sen poistamiseksi. Suomessa päivää nimitetään Asunnottomien yö -tapahtumaksi. Asunnottomien yön tapahtumia järjestetään useilla paikkakunnilla ja yön tapahtumissa muun muassa muistutetaan asunnottomuuden syrjäyttävästä vaikutuksesta ja tarjotaan ruokaa asunnottomille.

Toisaalta on surullista, että yhtenä päivänä vuodessa nostetaan esiin asia, josta tuhannet ihmiset kärsivät joka päivä, vuodesta toiseen. Suurta huomiota saavana vuosipäivänä on helppo luvata toimenpiteitä asunnottomuuden poistamiseksi vailla todellista tekoja.

Asunnottomuuden poistamiseksi tarvitsemme todellisia toimenpiteitä kunnilta ja valtiolta. Kuntien tulee tasapuolisesti tukea kolmannen sektorin toimijoita taistelussa asunnottomuutta vastaan. Esim. Helsingissä on useita pieniä kolmannen sektorin toimijoita muutaman suuren rinnalla, jotka tarjoavat opastusta ja tukea, ruuan ja oman sängyn lisäksi jääden kuitenkin ilman kunnan taloudellista tukea.

Tämän päivän Asunnottomien yö -tapahtuman tervehdyksessään ministeri Mikkonen nostaa esiin ympäristöministeriön yhteistyöohjelman hallituksen tavoitteiden toteuttamiseksi seuraavasti.

”Ympäristöministeriössä olemme käynnistäneet yhteistyöohjelman hallituksen tavoitteiden toteuttamiseksi. Panostamme erityisesti asumisneuvontaan ja asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn, etenkin nuorten ja maahanmuuttajien parissa. Haluamme varmistaa, että neuvontaa on tarjolla riittävästi koko Suomessa tekemällä neuvonnasta lakisääteistä ja lisäämällä sen resursseja. Tutkimusten mukaan juuri asumisneuvonta on erittäin tehokas keino asunnottomuuden vähentämiseksi.”

Useat Ara -toimijat, kuten Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka Oy) ovat jo vuosien ajan tarjonneet asukkailleen asumisneuvontaa erittäin hyvin tuloksin. Neuvonnalla ja ohjauksella on vältytty häädöiltä vuokravelan kertymisen tai häiriöiden vuoksi.

Asunnottomuutta ei poisteta sillä, että asetetaan ehtoja Ara-asumiseen ja jahtaamme nykyisiä itse vuokransa maksavia asukkaita pois, vaan meidän tulee lisätä aidosti kohtuuhintaisten Ara vuokra-asuntojen rakentamista myös tukiasuntojen muodossa yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

AnneVuori
Helsinki

Heka asukasaktiivi
Vuokralaiset HKVY ry:n puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu