Koti on koti omistuspohjasta riippumatta

Helsingin Uutiset ja YLE uutisoi näyttävästi valtuutettu Otto Meren (KOK) ja 14 muun valtuutetun (11xKOK, 1x VIHR, 1xSDP ja 1xPS) tekemästä valtuustoaloitteesta kieltää Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Hekan) asunnon vuokra-oikeuden siirtymistä omalle lapselle tai muulle sukulaiselle (puolisolle).

Tilastollisesti luovutuksia tapahtuu 50 000 huoneiston asuntokannassa vuosittain 250 kappaletta, eli hyvin nimellinen määrä. Yleensä nämä ovat niitä tapauksia, joissa päävuokralaisena ollut henkilö kuolee ja huoneistossa asuva puoliso tai lapsi jää päävuokralaiseksi. Vuokraoikeuden siirto perheenjäsenelle on vuokralaisen lakiin perustuva oikeus niin markkinaehtoisessa kuin tuetuissa vuokra-asunnoissa.

Koti on koti omistuspohjasta riippumatta. Kodin muodostaa seinien lisäksi naapurusto, palvelut ja lasten päiväkoti sekä koulut. Meidän tulee sopeutua ajatukseen, että Euroopasta vakiintunut kohtuuhintainen vuokra-asuminen on tullut jäädäkseen, eikä tästä pidä olla kateellinen tai väkisin pitää kiinni muinaisjäänteestä, jossa jokaisen tulee omistaa oman kotinsa seinät hinnalla millä hyvänsä.

On myönnettävä, että Helsingin vuokramarkkinoissa on omat haasteensa, mutta niitä ei korjata tällä aloitteella. Mikäli poliitikot olisivat aidosti kiinnostuneita vuokra-asumisesta, antaisivat he vuokranantajalle tehokkaammat työvälineet lain muodossa puuttua pimeisiin välivuokrauksiin.

Tärkeintä kuitenkin olisi muuttaa Ara-laissa olevia kohtuuhintaisten asuntojen jakoperusteita. Helsingissä Hekan asuntojen asukasvalinnat tulisi Stadin asuntojen toimesta tehdä tarpeen ja kiireellisyyden lisäksi ”Stadilaiset ensin” periaatteella. Näin Helsingissä jo asuvat pienituloiset voivat asua kohtuuhintaisessa vuokra-asunnossa tulojen riittäen vuokranmaksuun. Tällä hetkellä on käynnissä ns. Nurmijärvi-ilmiö, jossa pienituloiset stadilaiset ajetaan väkisin asumaan lähikuntiin edullisempien asumiskustannuksien perässä. Helsingin veropohja ei tätä kehitystä tule pitkään kestämään.

AnneVuori
Helsinki

Heka asukasaktiivi
Vuokralaiset HKVY ry:n puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu