Miksi vuokralla asumista tulisi hävetä?

Moni valitsee vuokra-asumisen sen tarjoaman vapauden ja joustavuuden vuoksi, mikä mahdollistaa eri asuinalueiden ja asumismuotojen kokeilemisen.  Moni päätyy vuokralle myös sen vuoksi, että asuntojen hinnat, erityisesti pääkaupunkiseudulla ovat yleisesti nousseet. Tämä on luonut tilanteen, jolloin on usein fiksumpaa asua vuokralla kuin ostaa oma asunto.

Kun facebook – ryhmässä ilmaistiin huoli alueella lisääntyneistä varkauksista ja huumeiden käyttäjien lisääntymisestä, sai kommenttikenttään tullut postaus järkyttyneeksi. Kuinka vielä vuonna 2020 voidaan ajatella vuokralla asuvista ihmisistä näin?

” Lisää kerrosvuokra-asuntoja lähialueille, pelloille ja keskuspuiston metsien viereen, varsinkin kaupungin sellaisia. Jos rakennetaan pelkkiä 500K+ okt alueelle niin silloin lisääntyy vaan varkaudet. Kun alueelle pääsee halvemmalla niin sitä saa mitä tilaa. Ehkä.”

Pääkaupunkiseudulla ei pienituloisella ole varaa ostaa omaa asuntoa. Ei ainakaan tarvittaviltaan neliöiltään tai haluamaltaan asuinalueelta. Onneksemme meillä on mahdollisuus hakea kaupungin asuntoihin rakentamaan omaa kotiamme. Kotiin, jonka vuokra perustuu omakustanne-periaatteeseen, ei suurien voittojen tavoitteluun havittelevien yritysten osinkojen jakamiseen.

On totta, että kaupungin vuokra-asuntoihin mahtuu monenlaista vuokralaista, sitä en kiistä. On kuitenkin väärin, että jaamme ihmiset luokkiin, huonoihin ja hyviin. Köyhiin ja rikkaisiin, sekä yleistämme, että tietyssä asumismuodossa asuu vain tietynlaisia ihmisiä. Tosiasia kuitenkin on se, että huumeiden käyttö ei katso asumismuotoa. Käyttäjiä löytyy yhtälailla köyhistä ja rikkaista, asuit sitten vuokralla tai omistamassasi asunnossa.

Olen asunut melkein koko elämäni kaupungin vuokra-asunnoissa. Minusta tuli, ainakin omasta mielestäni kunnollinen, työtätekevä kansalainen, vaimo ja äiti. Lapsistani on kasvanut kunnollisia ja hyvätapaisia nuoria. Viimeiset 18 vuotta olen myös ollut aktiivisesti mukana luottamustehtävissä asukkaiden puolestapuhujana, joista kolme vuotta Hekan hallituksessa. Joten kyllä, uskon tietäväni jotain vuokra-asumisesta ja niiden asukkaista.

AnneVuori
Helsinki

Heka asukasaktiivi
Vuokralaiset HKVY ry:n puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu