Peruskorjausta Hekalaisittain

Heka Oy eli Helsingin kaupungin asunnot Oy peruskorjaavat vuosittain useilla kymmenillä miljoonilla euroilla vanhaa asuntokantaa. Peruskorjaukset rahoittaan tulorahoituksella, joka on 20%, sekä lainoituksella 80%.  Aran mahdollistaman vuokrantasausmallin mukaisesti kulut tasataan koko Heka kannassa ja näin jokainen asukas osallistuu peruskorjausten rahoittamiseen, vaikka oman kohteensa peruskorjausta joutuisi vielä odottamaan tai se on jo tehty. Toki peruskorjauksen jälkeen Aran mahdollistaman pisteytyksen perusteella peruskorjatun kohteen vuokra tulee nousemaan reilusti yli Hekan keskivuokran lisättynä huoneistokohtaisella vesimaksulla, joka ennen peruskorjausta on kuulunut vuokraan.

Esimerkkinä käyttämäni kohde valmistui vuonna 1972 Maunulaan, Maunulan vanhojen puutalojen tilalle ja kohde sai nimekseen Metsäpurontie 13, joka käsittää kolmen talon kokonaisuuden sisältäen yhteensä 105 huoneistoa, aina yksiöstä viiteen huoneeseen ja keittiöön. Kohteeseen oli vuosien mittaan tehty joitakin pienempiä remontteja keittiön ja kylpyhuoneiden lisäksi. Hekan peruskorjausten listalle kohde pääsi n. 2015 9,7 miljoonan budjetillaan. Erinäisistä syistä kohteen peruskorjaus viivästyi ja pääsi lopullisesti alkamaan vuonna 2019, jolloin budjetti oli kohonnut jo n. 13 miljoonaan ja lopullinen lasku elokuussa 2020 vastaanotetussa kohteessa tulee olemaan lähemmäs 14 miljoonaa euroa.

Minulle hyvin rakas perhe muutti tähän esimerkkinä käyttämääni vasta rakennettuun kohteeseen vuonna 1972. Kaupungin asunto oli tuolloin ”lottovoitto” muualta Helsinkiin työhön tulleille vanhemmille, jotka olivat tähän asti asuneet alivuokralaisina. Iloa lisäsi vielä se, että perheen isä oli ollut rakentamassa tätä kyseistä kohdetta. Vuodet vierivät, lapset lentivät pesästä ja perheen äiti saattoi puolisonsa Honkanummen multiin puolison kuoltua vain 51-vuotiaana. Kodista tuli entistä tärkeämpi turvasatama, johon lapset ja myöhemmin myös lapsenlapset olivat tervetulleita. Marraskuussa 2019 alkoi perheen äidin matka väistöön peruskorjauksen tieltä.

Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa antaa talotoimikunnalle mahdollisuuden valvoa asukkaiden ja muiden huoneistojen haltijoiden yhteiseen lukuun hoito-, huolto- ja korjaustoimenpiteiden suorittamista. Tämän lisäksi vahvistetussa Hekan korjausohjeessa on maininta, että peruskorjauksessa olevan kohteen asukkaiden valitsema asukasedustaja on oikeutettu osallistumaan suunnitteluun ja suunnittelukokouksiin tuoden esille asukkaiden mielipiteitä peruskorjauksen liittyen. Luottamustehtävieni kautta tiedän, että tässäkin kohteessa on asukasedustaja kutsuttu suunnittelukokouksiin mutta kuherruskuukauden jälkeen kaikki ei mennyt kuin kuuluisassa Strömsössä. Asukasedustajan kommentteja ei otettu huomioon Hekan edustajan, eikä liiemmin kohteeseen valitun arkkitehdin toimesta ja asuntoihin tehtiin tarpeettomia ratkaisuja, jotka nostivat kustannuksia ja tekivät asunnoista epäkäytännöllisiä.

Perheen äiti palaa kotiin elokuussa 2020, eikä surusta tullut loppua. Ennen niin kaunis ja käytännöllinen koti oli turmeltu arkkitehdin erikoisilla ratkaisuilla eikä työmiesten työnjälki ollut parasta mahdollista. Eteiseen ja ruokailutilaan oli suunniteltu kuuden spottivalaisimen kokonaisuus huoneiston kattoa alentamalla. Suunniteltu ratkaisu oli täysin turha, epäkäytännöllinen ja kuluja nostava elementti, varsinkin kun spottien kirkkautta ei pysty säätämään ja on näin migreenistä kärsivien pahin painajainen.  Koko huoneiston sähköjohdot oli vedetty pintavetoina keskelle seiniä, eteisessä estäen mm. peilin asentamisen.  Sähkötöissä käytettävien muovikourujen liitokset ja lattialistat irvistävät sekä lukuisia muita käytännöllisyyteen ja kosmeettisuuteen liittyvä epäkohtia.

Jälleen kerran yksi epäonnistunut peruskorjaus, jonka miljoonien eurojen laskun maksavat asukkaat.

 

AnneVuori
Helsinki

Heka asukasaktiivi
Vuokralaiset HKVY ry:n puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu