Tarvitsemme kohtuuhintaista asumista myös Helsinkiin

Otetaan seuraava askel kohti uuden tulevaisuuden kohtuuhintaista asuntopolitiikkaa, koska jokaisella on oikeus omaan kotiin, myös Helsingissä.

Kohtuuhintainen vuokra-asuminen on mahdollista, kun poliittista tahtoa riittää. Asuntopoliittisilla ratkaisuilla voimme rakentaa pitkäkestoisia, energiatehokkaita ja kohtuuhintaisia vuokrakoteja, jotta jokaisella olisi omalla työllään mahdollisuus kustantaa oma ja perheensä asuminen.

Helsingin valtuusto käsittelee Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma 2020 kokouksessaan marraskuussa 2020. Esityksessä lisätään erityisesti ARA asuntojen (HEKA) rakentamista vuosittain useilla sadoilla asunnoilla, mikä on erittäin hyvä asia.

Kuitenkin ARA asuntokannan rakentamisen määrän nostaminen on saanut jotkin valtuutetut kommentoimaan lisärakentamisen aiheuttavan ghettoutumista, koska vuokralaiset eivät maksa vuokriaan itse. Toisaalla saman valtuuston valtuutetut ovat tehneet aloitteen kieltää ARA asunnon (HEKA) vuokra-oikeuden siirtymistä omalle lapselle tai muulle sukulaiselle. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että päävuokralaisen kuollessa hänen puoliso ja / tai lapset eivät saisi jäädä asumaan tähän asuntoon, vaikka huoneenvuokralaki antaa vuokrasopimuksen siirrolle laillisen mahdollisuuden. Perusteluinaan heillä oli, että samat asunnot pysyvät saman suvun hallussa liian pitkään ja vuokralaiset ovat hyvin toimeentulevia, jotka voisivat asua mm. omistusasunnossa.

Ratkaisu kuitenkin on itse ARA -lain muuttamisessa eikä siinä, että estetään kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisen lisääminen.

Kun tavoitteena on tarjota kaupungin omien yhtiöiden kautta kohtuuhintaista asumista helsinkiläisille, tulee myös asukasvalintaan asettaa helsinkiläisyys yhdeksi tärkeimmäksi kriteeriksi. Kaupungin tulee ensisijaisesti tarjota kohtuuhintainen asuminen oman kaupunkinsa asukkaille. Tällöin ARA asunnot (HEKA) asunnot kohdistuvat juuri niille pienituloisille helsinkiläisille, eikä ohituskaistoja muualta tulleille ole.

Kun helsinkiläisillä on mahdollisuus asua kohtuuhintaisissa vuokra-asunnoissa, estämme ns. Nurmijärvi -ilmiön toteutumisen ja nämäkin veroeurot jäävät helsinkiläisten yrittäjien hyödyksi ostovoiman lisääntymisen muodossa.

AnneVuori
Helsinki

Heka asukasaktiivi
Vuokralaiset HKVY ry:n puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu