Totuuden Puolella

Poliitikkona haluan olla itse se muutos, jota politiikkaan toivon.

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris edustaa poliitikkona sekä ihmisenä useita arvoja ja ominaisuuksia, joihin haluan samaistua, ja joita haluan vaalia.

Kaikessa tekemisessä, kaikissa teksteissä, kaikessa puheessa tulee kohdallani näkymään rehellisyys. Aion olla jatkossakin se ihminen, joka olen. Välittävä, avoin, kiltti ja vapaa olemaan juuri sitä mitä olen.

Oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, tiede ja totuus ovat minullekin tärkeitä.

Kuten Kamala Harris, minäkin tulen puhumaan totta kaikesta. Siitäkin mikä tekee kipeää.

”Työharjoittelijana opintojeni viimeisenä kesänä Alamedan piirikunnan ylioikeudessa en koskaan unohda aikaa, jolloin ohjaajani työsti huumeratsiaa koskevaa juttua. Poliisi oli pidättänyt ratsiassa joukon henkilöitä, joiden joukossa oli myös viaton sivustakatsoja: nainen, joka oli jäänyt poliisin haaviin ollessaan väärään aikaan väärässä paikassa. En tiennyt kuka hän oli, enkä miltä hän näytti. Minulla ei ollut häneen muuta yhteyttä kuin lukemani raportti. Mutta jokin hänessä kiinnitti huomioni.

Perjantai oli jo pitkällä ja useimmat meistä olivat lähteneet viikonlopuksi kotiin. Tuomari ei todennäköisesti tapaisi naista ennen kuin maanantaina. Se merkitsisi, että tämä joutuisi viettämään viikonlopun putkassa.
Käykö nainen viikonloppuisin töissä? Joutuuko hän selittämään työnantajalleen, missä hän on ollut? Saako hän potkut?

Mikä vielä tärkeämpää, tiesin että hänellä on pieniä lapsia. Tietävätkö lapset, että äiti on vankilassa? He varmaan luulevat, että hän on tehnyt jotain väärää. Kuka heitä juuri nyt hoitaa? Onko edes ketään joka voisi hoitaa? Lastensuojeluun saatetaan soittaa. Luojan tähden, hän voi menettää lapsensa.
Naisella oli vaarassa kaikki: perhe, työ, asema yhteisössä, arvokkuus, vapaus. Vaikka hän ei ollut tehnyt mitään väärää.

Ryntäsin oikeuden kanslistin luo ja pyysin, että juttu otettaisiin käsittelyyn vielä samana päivänä. Minä kerjäsin. Anelin.

Jos tuomari voisi palata pöytänsä taakse viideksi minuutiksikin, saisimme naisen vapautettua. En pystynyt ajattelemaan muuta kuin naisen perhettä ja pelästyneitä lapsia.

Vihdoin ja viimein, kun työpäivän viimeiset minuutit raksuttivat, tuomari palasi saliin. Katselin ja kuuntelin, kun hän kävi läpi naisen tapauksen, ja odotin hänen määräystään. Sitten, yhdellä nuijan kopautuksella, nainen oli vapaa, noin vain. En saanut tilaisuutta tavata häntä, mutta en unohda häntä koskaan. Se oli ratkaiseva hetki elämässäni.

Tajusin, että välittävä ihminen voi tehdä oikeutta, vaikka hänellä olisi pelkkä harjoittelijan arvovalta. Hetki todisti minulle kuinka suuri merkitys välittämisellä on. Tiesin myös keitä haluan palvella.”

Anni Vuohijoki
Liike Nyt Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kuka on Anni?

Olen vuonna 1988 toukokuussa Nakkilaan syntynyt haaveilija, joka kuvitteli vielä 20-vuotiaana, ettei tule koskaan elämässä saattamaan mitään valmiiksi. Olen kilpaurheillut koko ikäni, balettia tanssivasta kympin tytöstä muodostui yläasteiässä rockia laulava kapinallinen, jonka kapina jatkuu vielä tänä päivänäkin 34-vuotiaana.

Olen luonteeltani kiltti ja rankasta taustani huolimatta se on piirre, joka minulla on säilynyt läpi koulukiusaamisen, veljeni kuoleman ja muiden vaikeuksien, joita olen elämässäni kohdannut. Uskon hyvään ja pyrin omalla esimerkilläni aina totuuteen ja suorasanaisuuteen. Se on myös piirre, joka on monille haastavaa minussa ja olen pyrkinyt pehmentämään kovimpia linjojani. Sillä suorasanaisuus ja rehellisyys ei ole sama asia kuin röyhkeys ja ylimielisyys.

Olen tehnyt koko ikäni töitä. Aloitin jo 13-vuotiaana koulun ohella työt ja edelleen intohimoni liittyy työelämään sekä muiden auttamiseen. Olen tehnyt kesät useampaa työtä ja yrittäjäksi aloin 20-vuotiaana, ja sillä tiellä olen edelleen. Yrittäjyyden ohessa olen tehnyt päivätyönä rakennustekniikan töitä niin Porin Satamahankkeen parissa kuin kehittämässä Pohjois-Pohjanmaan tuulivoimalapuistoja. Tuulivoimalarakentamisesta olen tehnyt myös diplomi-työni ja työskentelin saksalaissuomalaisessa yrityksessä saaden ensimmäisen puistomme toimintaan vuonna 2015. Olen valmistunut diplomi-insinööriksi 2013 tammikuussa.

Jäin töistä pois urheilemaan 2015, mutta urheilun lisäksi elämäni kaipasi muutakin. Lapsuuden haaveeni lääkärin ammatista otti tuulta alleen kuin pääsin 2016 opiskelemaan Oulun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan. Valmistuin lääketieteen lisensiaatiksi 2022 keväällä. Olen tehnyt julkaisun T2 diabeteksen hoitosuunnitelman hallinnasta, ja tällä hetkellä teen väitöskirjatyötä työssäjaksamisen vaikutuksista potilasturvallisuuteen tarkoituksenani väitellä ennen vuotta 2024.

Entäs sitten urheilu-urani?

Aloitin urheilu-urani yleisurheilusta päälajinani aitajuoksu, jossa juoksin jopa muutamia piiriennätyksiä kotikunnassani Nakkilassa. Olen myös pelannut koko elämäni jalkapalloa, parhaimmillaan ykkösdivarissa. Nautin edelleen futiksen pelaamisesta kesäisin, jos painonnostoharjoittelu sen sallii. Yleisurheilun myötä kiinnostuin voimaharjoittelusta ja aloin kilpailla voimanostossa vuonna 2008. Vuonna 2011 siirryin painonnostoon, koska kaipasin monipuolisempaa harjoittelua ja enemmän haasteita.

Aloitin valmentamisen aluksi omaksi ilokseni tehden ohjelmia kotisalini nostajille. Täyttäessäni 25 vuotta valmensin useampaa kansainvälisesti kovaa voimanostajaa, mm. Tatu Sokka (ME U17-kyykyssä) ja Tuomas Hautala (moninkertainen maailmanmestari U23/120+). Minut valittiin nuorimpana ja ensimmäisenä naisena vuoden voimanostovalmentajaksi vuonna 2013.

Olen aloittanut yrittäjän urani vuonna 2010, mutta varsinaisen ammattimaisen valmennuksen lajin huippujen parissa tapahtui 2012 alkavalla vuodella. Samaan aikaan jatkoin opintojani valmennuksen parissa. Valmennusopinnot viimeistelin 2020, kun sain Valmentajan Erikoisammattitutkinnon maaliin. VEAT:n käyneitä painonnostovalmentajia Suomessa on nyt siis neljä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu