Korona-ajan ahdistus nuorten kanssa

Iltapäivälehtien palstoilla ja keskustelukentissä voidaan havaita turhautumisen sekä epäuskon sävyjä, kun puhutaan korona-viruksesta. Jopa erilaiset salaliittoteoriat elävät uutta aikakautta. Näiden teorioiden mukaan koronavirus on aiheutunut 5G-yhteyksistä, tulevat rokotteet tulevat sisältämään seurantamikrosiruja ja valtioiden johdot ovat keskenään sopineet yhteisestä valheesta, jonka turvin voivat tehdä mitä salamyhkäisempiä päätöksiä tavallisia ihmisiä vastaan. Totuudella ei näissä teorioissa ole sijaa, sillä sanat ”todennäköisesti”, ”mahdollisesti” ja ”vaikuttaa siltä, että” ovat salaliittoteoreetikkojen mielestä selkeitä merkkejä valehtelusta.

Mitä me tiedämme korona-viruksesta? Me tiedämme, että sen perimäaines on RNA:ta, joka voidaan kääntää isännässä DNA:ksi. Me tiedämme, että se lähti liikkeelle todennäköisesti Kiinasta. Se kykenee leviämään eläimistä ihmisiin ja päinvastoin. Se on todennäköisesti lähtenyt liikkeelle lepakosta, mutta tätä ei ole voitu täysin todistaa. Jotkut ihmiset sairastuvat vakavasti, kun taas toiset ovat täysin oireettomia. Viruksen lopullisia vaikutuksia sairastuneissa ihmisissä ei voida vielä tietää, tämä vaatii aikaa ja lisää tutkimuksia.

Se, että tietoa ei ole vielä riittävästi, saattaa pelottaa. Tällöin nopeasti löytyvä tieto saattaa helpottaa pelkoa, kun saa tietää, miten kannattaisi toimia, jotta terveys ei vaarantuisi, vai tarvitseeko toimia ollenkaan. On raskasta hektisen arjen keskellä pysyä perässä uusista suosituksista, jotka muuttuvat aina, kun uutta tietoa saadaan lisää. Tämä voi selittää sen, miksi jotkut eivät usko koronaan ollenkaan ja toiset ovat olleet eristäytyneinä kotonaan maaliskuusta saakka. Ollaan luotu uusi normaali, jonka muuttaminen on vaikeaa.

Kaiken tämän hullunmyllyn keskellä ovat nuoret ja lapset. Se porukka, joka ei näy tai kuulu uutisissa tai keskusteluissa. He, jotka seuraavat, kuuntelevat, lukevat ja aistivat kaikkea, mitä me aikuiset sanomme, teemme, tunnemme ja osoitamme. Heitä syytetään ryhmässä olemisesta, muiden vaarantamisesta, huolimattomuudesta ja viruksen levittämisestä. Nuorten hartioilla on jo kiristynyt kilpailu koulutus- ja työpaikoista, koulumaailman muuttuminen yhä vain stressaavammaksi, maailman muuttuminen radikaalisti digitalisaation ja ympäristön kautta. Asetelma ei ole reilu, sillä he eivät ole olleet vaikuttamassa olosuhteisiin, joihin heitä valmistellaan.

Keskustelupalstoja tarkemmin tarkasteltaessa vaikuttaa siltä, että aikuiset kadehtivat heitä. Korona ei ole heille niin suuri riski, ja he voivat käydä koulua ja harrastuksia suhteellisen normaalisti. Heidän elämänsä ei näytä äkkiseltään muuttuneen laisinkaan.

Myös nuoria ahdistaa. Kotona saattaa vallita tilanne, jossa nuoren arki pyörii edelleen normaalisti, mutta vanhempien yllättävä työttömyys saattaa vähintäänkin kiristää ilmapiiriä. Vapaa-aikana täytyy keskittyä hyvään käsihygieniaan, maskeihin ja välttämään väen paljoutta. Normaali liikkuminen esimerkiksi kaupassa, sukulaisten luona ja elokuvissa käyminen on rajoittunutta. On muistettava keskittyä omaan tulevaisuuteen ja sen rakentamiseen, mutta varottava ettei vahingossa tartuta riskiryhmään kuuluvia isovanhempiaan.

Me aikuiset voimme helpottaa lasten ja nuorten selviytymistä tästä uudesta normaalista. Luomalla tasapainoisen ympäristön, kuuntelemalla huolia ja viettämällä aikaa yhdessä annamme lapsille ja nuorille itsevarmemman tunteen siitä, että kyllä tästä selvitään. Tämä aika luo pohjan lasten ja nuorten maailmankuvalle, tehdään siitä kuvasta yhdessä rohkea ja luottavainen. Tämähän on vain väliaikainen vaihe, mikä on hyvä muistutus myös meille aikuisille. Tämä poikkeustilanne ei tule kestämään loputtomiin. Selvitään tästä yhdessä.

AnniinaRuntuvuori

Filosofian maisteri pääaineena solu- ja molekyylibiologia. Väitöskirjatyöntekijä ja apurahatutkija Jyväskylän Yliopistossa. Jyväskylän Seudun Puhdistamon Osakeyhtiön hallituksen jäsen. Kolmen lapsen äiti ja tällä hetkellä vanhempainvapaalla. Ehdolla kuntavaaleissa 2021. Kirjoitukset edustavat omia mielipiteitäni eivätkä liity minkään yksityisen tahon linjaan tai kantaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu