Kannattaako puolue-uskollisuus, jos puolueen arvopohja muuttuu jatkuvasti?

Kuva Ron Porter Pixabaystä

Seurattuani tämänviikkoista keskustan ja kokoomuksen toimintaa, olen ollut hyvin tyytyväinen omaan puoluevalintaani kristillisdemokraateissa. Keskusta näytteli sovitun roolinsa todennäköisesti käsikirjoitetussa “hallituskriisissä”, jossa puheenjohtaja Saarikko petti keskustan kenttäväen ja ison osan kansanedustajista jatkamalla keskustan epäpyhää liittoa vihervasemmiston apupuolueena. Sinänsä sääli, koska nyt olisi ollut erinomainen paikka keskustalle todella palata niihin arvoihin, joista kansanliike on aikanaan noussut, sen sijaan, että kosiskellaan vasemmistoa maakuntien menettämisen pelossa. Keskustan arvot ovat mm. puolustaa suomalaisuutta, kansanvaltaa, maaseutua ja aluepolitiikkaa. Saarikon mukaan suostuminen kompromissiin kehysriihessä oli “omien arvojen ja kansan edun yhteensovittamista vaikeassa tilanteessa”.

Kokoomus puolestaan päätti pestä kätensä EU:n elpymisvälineestä kuin Pontius Pilatus Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän johto tiedotti tiistaina ryhmäpäätöksestään äänestää tyhjää eduskunnan päättäessä elvytyspaketista. Orpo perusteli ratkaisua sillä, ettei kokoomus halua ajaa Eurooppaa kaaokseen, joka paketin hylkäämisestä voisi seurata, mutta toisaalta puolue ei voi tukea hallituksen neuvottelutulosta, jota se ei hyväksy. Äänestämällä tyhjää kokoomus sysää vastuun paketin hyväksymisestä tai hylkäämisestä muille puolueille, mikä on harvinaisen selkärangaton teko, mitä mieltä on myös osa kokoomuslaisista.  Ainakin kolme kokoomuksen kansanedustajaa on tähän mennessä ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan ryhmäkurista huolimatta. Lisäksi monet merkittävät kokoomuksen konservatiivilaidan poliitikot ovat kritisoineet puoluettaan siitä, että se pyrkii sitomaan ryhmäkurilla kansanedustajien kädet tälläisessä asiassa.

Itse mietin tavallisen äänestäjän tai kenttäaktiivin tunnelmia tälläisellä viikolla. Millaista on palvella vuosia tai vuosikymmeniä uskollisesti puoluetta saaden vaivoistaan tälläisen korvauksen? Kaikki puolueet muuttuvat ja uudistuvat, mutta jos perusarvoista luistetaan ja historia unohdetaan, puolueet alkavat pikkuhiljaa muistuttaa toisiaan eikä äänestäjällä ole enää vaihtoehtoja saada ääntään kuuluville, koska linja heilahtelee kulloisenkin puoluejohdon ja muuttuvien trendien tuulahdusten perusteella kuin tuuliviiri. Tästä syystä olen iloinen siitä, että olen kristillisdemokraatti. Puolueemme arvot ovat pysyneet samoina vuosikymmenistä toiseen samalla kuin politiikan tekeminen seuraa aikaansa. Pysymme vahvasti kalliolla.

Lainaus KD:n periaateohjelmasta: “Rakennamme yhteiskuntaa kestävien kristillisten perusarvojen varaan. Kristillisillä arvoilla tarkoitamme niitä yleispäteviä ja kestäviä arvoja ja hyveitä, jotka nousevat Raamatusta sekä kristillisestä perinteestä ihmisten hyvän ja toimivan yhteiselämän pohjaksi. Näitä ovat ihmiselämän arvo kaikissa olemassaolon vaiheissa, vapaus ja vastuu, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, rehellisyys, lähimmäisyys ja lähipäätösperiaate. Kristillinen ihmiskuva on arvojen lähtökohta. Moniarvoisuuden ja arvojen suhteellisuuden sijaan korostamme perusarvojen merkitystä kaikkia ihmisiä suojaavina.

Annukka Kaatrasalo 28.4.2021

+9
AnnukkaKaatrasalo
Kristillisdemokraatit Mynämäki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen 42-vuotias Kristillisdemokraattien puolueaktiivi, puoluevaltuuston jäsen ja kuntavaaliehdokas 2021. Olen aktiivinen sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Twitterissä, työskentelen lukion opettajana ja harrastan kuvataidetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu