KD ei vastusta nuorten koronarokotuksia

Tässä mielipidekirjoitukseni yhdessä paikallisosastomme hallituksen jäsenen, Maskun varavaltuutettuna toimivan Päivi Niemisen kanssa. Kirjoitus on julkaistu Vakka-Suomen Sanomien mielipidepalstalla 24.9.2021

KD ei vastusta nuorten koronarokottamista

Kristillisdemokraatit ovat koko koronapandemian aikana tukeneet viranomaisten suosituksia, jotta pandemia viimein voitettaisiin. Ihmisillä on erilaisia näkemyksiä siitä, miten tarpeellista esimerkiksi juuri 12-15-vuotiaiden rokottaminen on, näin on myös meidän puolueemme edustajilla ja valtuutetuilla. THL:n mukaan rokotukset suojaavat sekä nuoria että heidän lähipiiriään vakavilta tautimuodoilta, jotka onneksi ovat lapsilla ja nuorilla harvinaisia. Rokotteet estävät myös suuren osan tartunnoista ja niiden avulla voidaan ehkäistä pitkäkestoista koronavirustautia (ns. long covid), jota on monissa maissa todettu juuri lapsilla ja nuorilla ja se on haitannut heidän koulunkäyntiään ja normaalia elämäänsä.

Olemme kansanedustajien enemmistön kanssa yhtä mieltä siitä, että rokotusten ottamisen tulee jatkossakin säilyä vapaaehtoisena ja niiden ottamisesta tulee olla oikeus kieltäytyä. Kaikissa lääketieteellisissä toimenpiteissä, kuten myös rokotteissa on hyötyjä ja riskejä. Lääkärien ja tutkijoiden tehtävänä on alan ammattilaisina arvioida, ovatko hyödyt riskejä suuremmat. Jos näin on, silloin toimenpidettä suositellaan. 

Nuorten rokottaminen herättää tunteita ja vahvoja mielipiteitä. Kukapa ei haluaisi pitää huolta erityisesti heidän turvallisuudestaan ja terveydestään? Rokotusten ottamisessa tulee ottaa huomioon huoltajien tahto kysymällä heidän suostumustaan tilanteissa, joissa nuori ei ole vielä itse valmis tekemään päätöstä rokottamisesta. On ehdottoman tärkeää, että huoltajien näkemystä kuunnellaan eikä painostamista esiinny. Nuortenkin rokottaminen on kuitenkin hyvin tärkeää sekä taudin voittamiseksi että nuorten oman terveyden vuoksi. Vain riittävällä rokotekattavuudella nuorten fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveyttä uhkaavista rajoituksista voidaan luopua. Korona-aika on pahentanut esimerkiksi nuorten yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia sekä vähentänyt fyysistä aktiivisuutta entisestään.   

Annukka Kaatrasalo, biologian ja terveystiedon opettaja, Mynämäki, KD:n puoluevaltuutettu

Päivi Nieminen, palvelusihteeri, Maskun varavaltuutettu (KD)

+1
AnnukkaKaatrasalo
Kristillisdemokraatit Mynämäki

Olen 43-vuotias Kristillisdemokraattien puolueaktiivi, puoluevaltuuston jäsen, paikallisosaston sihteeri ja piirihallituksen jäsen. Olen aktiivinen sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Twitterissä. Työskentelen lukion opettajana ja harrastan kuvataidetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu