Vastine Iltalehdelle – Ano Turtiainen

25.6.2019 Helsinki, Eduskunta - Ano Turtiainen. kuva Matti Matikainen

Hyvät ystävät.

Mitä luulette, tuleeko IL toimittelija Marko-Oskari Lehtonen tekemään vielä jutun, jossa käsitellään kansanedustajien kaikenlaisilla kulkuvälineillä eduskunnan piikkiin tehtyjä matkoja? Nyt olemme saaneet lukea häneltä jutun taksimatkoista ja jutun kilometrikorvauksista.

Kansanedustajat kulkevat kodin ja työasunnon välisiä matkoja, sekä työasunnon tai kodin ja eduskunnan välisiä matkoja. Eduskunta kustantaa matkat, oli edustaja mistä päin maata tahansa valittu eduskuntaan. Eduskunnassa on oma matkatoimisto, josta tulee edustajille kysymällä liput kaikkiin kulkuvälineisiin kuin Manulle illallinen.

Joidenkin on kotipaikkakuntansa sijainnin mukaan järkevää kulkea lentämällä, toisten junalla ja toisten bussilla. Iltalehti paljasti, että myös Juvalta kustannetaan matkat vaikka sinne ei olekaan rautatietä, eikä siellä ole lentokenttää. Myös meidän persujen puheenjohtaja Jussi Halla-aho saa kulkea eduskunnan piikkiin työmatkat Helsingin Eirasta eduskuntaan. Käsittääkseni Jussi terveenä miehenä kulkee kuitenkin matkat taksin, bussin ja ratikan sijaan fillarilla.

Ilmastohumppaajia on ärsyttänyt Iltalehden juttujen palautteen mukaan se, että minä kuljen Helsingin työasunnon ja eduskunnan väliset matkat omalla autolla. Kuljen kyseiset matkat mieluummin omalla autolla kuin taksilla, koska omalla autolla kulkeminen on mukavampaa ja yhteen suuntaan kuljettu matka omalla autolla taksiin verrattuna säästää yhteiskunnan varoja noin 15 euroa.

Joissakin kilometrikorvauksiin liittyvissä keskusteluketjuissa on ollut niin ymmärtämättömiä ihmisiä, että siellä on luultu minulla olevan eduskunnan auto, eduskunnan tankkauskortti ja että silti laskuttaisin kilometreistä. Ei, kyllä ajan omalla autolla kaikki kilometrit, tankkaan omilla rahoilla autoni, huollan autoni omilla rahoilla, maksan omilla rahoilla vakuutukset ja rengaskulut. Ja jokainen autoista ymmärtävä voi myös arvioida kuinka paljon autoni arvo tippuu vuodessa eduskuntatyöhön liittyvien autooni kertyneiden kilometrien vuoksi, puhumattakaan auton kulumisesta kyseisillä matkoilla.

Jos jotakuta ihmetyttää eduskuntatyöhöni liittyvät matkat siltä ajalta kun olen ollut sairaana, voin kertoa, että jos eduskuntatyön hoitaa vastuullisesti, saattaa jopa sairaana ollessaan omasta tahdosta löytää itsensä tekemässä eduskuntatyötä eduskunnan työhuoneesta tai vaikka kotitoimistosta. Ja jos sairaanakin tehtyihin eduskuntatöihin liittyy matkustamista vaikka omalla autolla, ei edes Iltalehden politisoitunut toimittelija pysty niistä korvauksia eväämään.

En ala tässä vastineessa sen enempää avaamaan, mitä veronmaksajille maksaa ministereiden tai puhemiesten 24/7 käytössä olevat henkilökohtaiset autot kuljettajineen. Jätän sen toimittelijoiden tehtäväksi.

Toivon, että jaatte tätä kirjoitusta myös niihin keskusteluketjuihin, joissa näihin asioihin on ymmärryksen puutetta.

#kilometrikorvaus

 

anoturtiainen

- Kansanedustaja - Perheenisä - Kuntavaltuutettu - Yrittäjä - Voimanoston Maailmanmestari - Voimanoston Maailmanennätysmies

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu