Huutavan ääni Venäjän korvesta.

Bloggari, valokuvaaja ja aktivisti Ilja Varlamov kertoo, miksi Venäjä häviää sodan USA:ta vastaan. Halukkaat ja osaavat voivat lukea hänen artikkelinsa osoitteesta http://varlamov.ru/2015860.html Itse, kun en ossoo venättä, olen lukenut sen Egbert Hartmanin hollanninkielisenä käännöksenä.

Varlamov toteaa: "Sotia käytiin 1900‑luvulla etupäässä luonnonvaroista, 2000‑luvulla soditaan aivoista." Ja hän katsoo, että "me", siis Venäjä, ollaan häviöllä. Hänestä on totta puhuen yhdentekevää, onko Krimin niemimaa palautunut "kotiin", antaako Putin Kuriilit Japanille, tai josko jo huomenna saataisiin Alaska takaisin. Venäjän runsaat luonnonvarat, mitä hyötyä niistä on? Voiko öljyä levittää leivän päälle? Kun hinta tippuu, ollaan oitis helisemässä.

Nykymaailman aikaan on kysymys aivoista. Voiton vie se maa, joka pystyy tarjoamaan hyvät työtilaisuudet ja elämänlaadun. Nykyihminen on liikkuvainen ja oppinut. Hän on kotonaan miltei missä tahansa maailman kolkassa. Samat palvelut ovat käytettävissä joka puolella, ystäviin ja tuttaviin saa yhteyden läheltä ja kaukaa. Fiksuja ja kyvykkäitä venäläisiä muuttaa enenevässä määrin ulkomaille, missä he voivat hyödyntää tietojaan ja taitojaan. Hallituksen asettamat matkustuskiellot ja muut pakkotoimenpiteet eivät sitä estä. Duuman "vampyyrit" kilpailevat siitä, kuka keksii älyttömimpiä lakialoitteita. Vaikka venäläiset ulkomailla säilyttäisivät kansalaisuutensa, heidän työnsä ja heidän maksamansa verot koituvat sen maan hyödyksi, jossa he toimivat.

Ei edes rahoitus ole Venäjän elinkeinoelämän pääongelma. Mikään hanke ei etene oloissa, joissa ei pystytä tuottamaan edes kunnollisia työstökoneita saati sellaisten avulla korkeamman teknologian tuotteita. Kaikenlaiset rajoitteet ja sensuuritoimet vain pahentavat tilannetta. Dynaaminen tuotantoelämä ei ole mahdollinen ilman ajatuksen ja liikkumisen vapautta. Jopa Kiina joutuu myöntämään sen pyrkiessään muuttumaan "maailman tehtaasta" innovatiiviseksi teknokulttuuriksi.

Menolippu on Venäjän pysyvä painajainen, johon eivät Iskanderit eivätkä panssarivaunut auta. Oligarkit voivat kahmia itselleen omaisuutta minkä ehtivät, mutta se jää hyödyttömänä makaamaan. Kunnes lopulta joku toinen saapuu ja ottaa sen pois.

Ja tässä tulemmekin siihen whatabout-kysymykseen: Mites me täällä Suomessa, kun hallitus vain ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille ynnä romuttaa oikein urakalla menestyksemme tärkeintä tekijää, korkeakoulutusta? Kun valtion tukia mätetään vanhentuneelle teollisuudelle, joka pyörii omalla painollaan vailla huolia kilpailusta, samalla kun kaikki uusi ja vireä nitistetään tai ajetaan ulos maasta? Ilmankos se Holmströmkin osti menolipun, kun eivät hänen palveluksensa oikein kelvanneet täällä kotomaassa.

AnteroHelasvuo

Uskonnoton humanisti, tyhmyyden ystävä, rajattoman kiinnostunut elämästä ja kaikesta tiedosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu