Onko meillä varaa tällaiseen?

Kyllä siitä rahaa saa kun rumaa rakentaa.

Vastavalmistunut Oodi, maailman parhaaksi valittu uusi kirjastorakennus antaa Helsingin kaupungille ja koko Suomelle aiheen ylpeilyyn. Mutta onko jossain päätetty, että vain historialliseen keskustaan rakennetaan kauniita ja hyviä julkisia rakennuksia ja sen ulkopuolelle kelpaa mikä vain?

Tämä Pasilan uusi asema ja siihen liittyvä valtava rakennuskompleksi Tripla ansaitsisi paremmin nimekseen Trouble. Jopa äsken valmistunut Redi on tarkemmin tutustuttaessa parempi, tietysti sillä varauksella, ettei Triplaan vielä pääse sisälle. Päältäkin sen jo nyt näkee, ikävä kyllä. Ei tee mieli lähestyä.

Aivan toista maata on hyväksi vertailukohdaksi sopiva Rotterdamin uusi keskusasema. Se on matala ja valoisa rakennus, johon ei voi eksyä, vaikka laitureita on moninkertainen määrä verrattuna Pasilaan. Rotterdam Centraal avautuu suopeasti liityntäliikenteelle, joka koostuuj sutjakkaista ratikoista. Se sopeutuu myös kaupungille tyypilliseen moderniin maisemaan valoisana ja kevyenä.

Tripla on raskas – kuten ympäristönsäkin. Liukuporrasputket näyttävät hornan tuutilta, ja laitureiden haku onnistuu vain yläkerrasta. Saattaa olla, että kauppakeskus ei ole sen kauheampi kuin monet muutkaan. Mutta sekö on ihanne, sekö vain on se johon meidän on tyytyminen?

Kaikesta paistaa laadusta tinkiminen ja täydellinen välinpitämättömyys kauneusarvoista. Se tarkoittaa myös välinpitämättömyyttä suuren yleisön syvimmistä tarpeista, ja jälleen kerran näemme ahneuden ehdoilla toteutetun hankkeen. Häpeä VR, häpeä Helsinki.

 

 

AnteroHelasvuo

Uskonnoton humanisti, tyhmyyden ystävä, rajattoman kiinnostunut elämästä ja kaikesta tiedosta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu