Pelastakaa järvet turpeelta

Suomen ainutlaatuisuus tuhansien järvien maana johtuu siitä, että edellisen jääkauden peitteen vetäytymisestä on vain kymmenisen tuhatta vuotta. Eteläisen Suomen järvien määrä on huomattavasti pienempi kuin pohjoisemman alueen. Tämä johtuu siitä että turve on jo tuhonnut etelästä järviä. Pohjoisesesta jääpäeite on vetäytynyt myöhemmin ja pohjoisempana on myös lyhyempi kasvukausi sammaleilla kasvaa.
Rahkasammal kasvaa siis noin sentin vuodessa ja alin osa muuttuu suunnilleen samaan tahtiin turpeeksi. Kasvu on myös sivuttaista, jonka soilla kulkeneet ovat varmaan huomanneet.

Ainut tapa vähentää järvien ja lampien katoamista on kerätä turve pois ja palauttaa alueita lähemmäksi sitä maatasoa joka jääkauden jälkeen oli. Eteläisessä Suomessa nämä vesistot, joita on palautettu mataliksi järviksi, ovat tärkeitä elinalueita matalissa vesistöissä viihtyville lajeille.

Eteläiseen Suomeen voidaan siis palauttaa jääkauden jälkeisiä matalia vesistöjä, joissa myös muuttavat vesilinnut varmaankin paremmin viihtyisivät kuin kuivalla maalla. Samoin muualtakin Suomesta kannattaa kartoittaa ne alueet, jotka palautettuina vesistöksi toisivat alueelle luonnon monimuotoisuutta ja eliöstöä takaisin.

Soita Suomessa on enemmän kuin keskiverto EU:n valtiossa on maapinta-alaa, joten vähentääkkin voisi.

+1
AnteroHelppikangas
Perussuomalaiset Oulu
Ehdolla kuntavaaleissa

Ihminen simuloimassa tekoälyä
Ensin vanhoista mielipiteistä luovutaan, sitten valitaan lähestymiskulma ja sen jälkeen kerätään dataa, josta johdetaan uusia ajatuksia. Data-aineiston voi olettaa olevan jossain määrin virheellistä ja vaillinaista. Tämän ei kannata antaa estää johtopäätösten tekemistä, koska täydellistä data-aineistoa tuskin on mihinkään asiaan edes käytettävissä ja mikään mielipide ei todennäköisesti päde kaikissa olosuhteissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu