Missä viipyy suomalainen koronarokote?

(Tämä kirjoitus julkaistiin hieman lyhennettynä Turun Sanomien yleisönosastossa 4.1.2022. Koska asia on ajankohtainen ja koskee koko maata, julkaisen tekstin täälläkin.)

Koronapandemia on jyllännyt kohta kahden vuoden ajan ja useita rokotteita tautia vastaan on kehitetty. Tähän asti rokotteista parhaiten ovat toimineet Pfizerin ja Modernan mRNA-rokotteet, jotka tarjosivat jopa 90 prosentin suojan alkuperäistä koronavirusta vastaan. Vaikka rokotteet antavat edelleen tutkitusti suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan, omikron-variantti näyttäisi tarttuvan myös rokotettuihin.

Suuret kansainväliset rokotevalmistajat pystyivät vahvan kassatilanteensa ja Yhdysvalloissa valtion tuen turvin kehittämään ja testaamaan rokotteensa ennätysajassa. Suomesta löytyisi kenties parempaakin osaamista, mutta omien rokotekehittäjiemme asema ei ole ollut yhtä ruusuinen, sillä rahoituksen saanti on ollut valtiovallan nihkeydestä johtuen huomattavan niukkaa. Siinä missä Pfizer ja Moderna kehittivät ja testasivat rokotteensa jo edellisvuonna, suomalaisen nenäsumuterokotteen ihmiskokeet alkavat vasta tämän vuoden puolella, eikä kolmannen vaiheen ihmiskokeisiin ole vieläkään rahoitusta tiedossa.

Syynä kehitysprosessin hitauteen tuskin on suomalaisen osaamisen puute, sillä eläinkokeista saatujen tietojen perusteella nenäsumute näyttäisi tarjoavan lihakseen pistettäviä mRNA-rokotteita paremman suojan sekä tartuntoja että itse koronatautia vastaan. Potentiaalia teknologiseen ja kaupalliseen läpimurtoon siis olisi ja markkina-alueena rokotteelle olisi koko maapallo. Tuotetta ei tarvitsisi edes markkinoida, sillä muita rokotteita parempi suojateho johtaisi tilauskirjojen välittömään täyttymiseen.

Onkin uskomatonta, että rahoitusvaikeuksien takia nenäsumutteen kehitys on viivästynyt tarpeettomasti. Italian mafialle ja Unkarin pääministerin vävypojalle Suomen valtion piikki on kyllä auki jopa miljardien eurojen osalta, mutta lupaaville kotimaisille rokoteinnovaatioille ei löydy edes kymmenien miljoonien budjettia. Tuen rokotekehitykselle ei tarvitsisi olla vastikkeetonta, vaan vastineena valtio ja veronmaksajat voisivat saada osakkeita ja pääsisivät näin mukaan mahdolliseen voitonjakoon. Vertailun vuoksi Pfizer ja Moderna ovat tehneet rokotteillaan jo miljardeja dollareita voittoa. Suomen valtiolle liikenisi päärahoittajana varmasti myös etuosto-oikeus itse rokotteisiin, mikä voisi auttaa koronan torjunnassa tänä vuonna.

Elinkeinoministeriön epäisänmaallinen jahkailu johtaakin taloudellisten tappioiden lisäksi kansanterveyden vaarantumiseen ja ihmishenkien tarpeettomaan menettämiseen. Onkin syytä ihmetellä, mistä elinkeinoministeri Lintilän saamattomuus johtuu. Viime vuoden alussa hän esiintyi samassa keskusteluohjelmassa rokotekehittäjä professori Kalle Sakselan kanssa, eivätkä asiat ole juuri edenneet, joten Lintilän osalta tuskin on kyse tietämättömyydestä. Vainoharhaisempi kommentaattori saattaisi syyttää elinkeinoministeriämme ulkomaisen rokoteteollisuuden marionetiksi. Itse en tiedä, mistä elinkeinoministeriön saamattomuus johtuu, mutta selvää on, että kriisiaikana elinkeinoministeriön pitäisi olla paremmin tehtäviensä tasalla huoltovarmuusasioissa.

+1
Anton Leinonen
Vasemmistoliitto Turku
Ehdolla aluevaaleissa

Turun kauppakorkeakoulusta valmistunut valtiotieteiden maisteri ja yrittäjä. Taloustiede ja politiikka ovat lähellä sydäntäni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu